2024-02-22 608 瀏覽
因為自己唔食辣,所以好少食泰國菜同韓國菜,墨西哥菜更加念都唔洗念! 所以哩間來泰巷開業咁多年都從未幫襯過,而樓下四周圍嘅餐廳已經食勻哂,唔好食嘅當然唔會幫襯,好食嘅又食到厭,於是唯一一間未幫襯過嘅餐廳,今次就推門入去幫襯.另外女友小熊見佢推介嘅咖哩軟殼蟹賣相好吸引,一早已經想食,所以必點!另外點咗海南雞半隻,雞肉豬肉沙嗲串,泰式薄餅,油飯,泰式奶茶受椰汁冰.軟殼蟹內脆外軟份量足無偷工減料,最欣賞係果D咖哩汁,正確應該叫咖哩醬,雖然有D辣 (小熊話唔辣囉!) 但味道濃郁質感又夠,所以叫咗泰式薄餅嚟點咖哩汁,一流! 推介!食哩份泰式薄餅,令我念起灣仔三六九上海餐廳果份把鬼蔥油餅! 又貴又少又難食,來泰巷嘅薄餅好得多! 份量又多過佢,口感又夠鬆軟,價錢仲要平成20蚊! 用薄餅點咖哩汁,當然亦都用嚟撈油飯食啦! 油飯本身帶少少黃彊味,唔強烈,再點咖哩汁就更惹味.濃郁嘅唔單只咖哩汁,椰汁同泰式奶茶都超濃郁,係我飲過最濃郁嘅椰汁,飲品有驚喜.海南雞嫩滑,連最易柴口嘅雞胸都好嫩口,咁先對得住隻雞㗎嘛! 餐廳提供嘅醬汁酸中帶辣 (小熊又話唔辣囉!) 唔係唔好味,如果醬汁帶甜更夾自己口味,最好緊係提供我

海南雞嫩滑,連最易柴口嘅雞胸都好嫩口,咁先對得住隻雞㗎嘛! 餐廳提供嘅醬汁酸中帶辣 (小熊又話唔辣囉!) 唔係唔好味,如果醬汁帶甜更夾自己口味,最好緊係提供我大愛嘅蔥油啦!

沙嗲串有得有失,失分係無牛肉提供,而雞肉燒得乾身少少,豬肉比雞肉好味.

沙嗲汁就一流喇! 女友小熊話,哩種味就係兒時香港味道! 以前掃街時,戲院門外D小販賣嘅串燒就係哩種沙嗲汁! 味道一模一樣! 辣味少而甜味中有少少花生粒,估唔到今次嚟來泰巷食沙嗲會有回憶感!

原來女友小熊咁壞㗎! 細細個躝街掃街! 我兒時放學就歸家溫書唔溝囡好乖㗎!

小熊好曳囉!
  • 泰式薄餅