2019-05-19 50 瀏覽
香港地日本餐廳開到周街都有,但家庭式食和風料理就少之又少。今日意外地品嚐到一間真係帶到正宗係日本食和風料理的感覺。餐廳以木調為主調,都文青風路線,假日嘆返個和風料理都真係幾寫意。今次點了一份三主菜定食,選了十穀飯,沙拉,三文魚南蠻漬,照燒雞扒,豚角煮,餐湯。先講麻麻地的:沙拉普通,麵鼔湯無味好似沖水一般。照燒雞扒得個樣,硬到傻!有驚喜的反而係三文魚南蠻漬,炸過的三文魚粒,加入秘制醬汁,冷食但係十分入味,個人覺得值得一試。豚角煮炆得豚肉好軟身,入曬味,醬汁送飯也是一流的。最後健康之選一定係揀十穀飯,營養一流。飲品方面加左一杯抹茶soda,個名就夠曬特別!不過個人都係覺得抹茶同soda分返開平凡d好!最後甜品方面有美人雪糕之稱的甘酒雪糕,白雪雪,但帶點酒的味道,食完有護膚美白功效,梗係要試下啦!