2018-03-10
呢幾日又凍返,又濕又凍既感覺真係好難受。收工緊係嗱嗱聲搵個地方醫下肚仔,暖返下個胃。呢晚嚟到心之食堂,感覺好似去到人地屋企食飯咁,地方雖小,但有種溫暖既感覺。周圍都擺放咗店主鐘意既物品。雖然係平日,但都非常旺場,全場爆滿。通常一間鋪既食物質素係點,試下佢對自己的最有信心既出品實無錯,所以識食緊係試下店家推介。我哋嗌咗牛肉壽喜燒鍋、雞雞四寶、炸雞軟骨粒、彩虹卷、石鍋原條燒鰻魚飯、豬頸肉烏冬。首先試既係炸雞軟骨,粉漿包實每一粒既雞軟骨,唔算厚粉,唔會油膩,油溫控制得唔錯,非常香脆。而香草豬頸肉烏冬就用咗即燒既豬頸肉,非常多既香草,咬落充滿油香,湯底則是較普通既豬骨味。鋪滿香草既豬頸肉。跟住出場既係牛肉壽喜燒鍋,店家將牛肉卷起,好似花形,加上唔同既菇菌蔬菜,放入濃濃的醬油湯底,成個人即刻火熱火熱。石鍋原條燒鰻魚飯,一上檯已經聽到火熱既咋咋聲,汁同飯都被燒熱既石鍋烤到變飯焦,對於喜歡食香口野既人,最合適不過。而且鰻魚都幾多汁,撈飯食一流。彩虹卷既四面沾上紫菜粉、蟹子、魚鬆,望落色彩繽紛,非常開心,入面包裹住香脆既炸蝦同牛油果,加上沙律醬,非常開胃。至於雞四寶則是燒雞翼、軟骨、雞腎、雞皮,比較乾
雖然係平日,但都非常旺場,全場爆滿。
炸雞軟骨粒
豬頸肉烏冬
鋪滿香草既豬頸肉。
牛肉壽喜燒鍋
石鍋原條燒鰻魚飯
彩虹卷
至於雞四寶則是燒雞翼、軟骨、雞腎、雞皮,比較乾身,非常脆卜卜,店家貼心地附上檸檬,加少少檸檬汁有助減少油膩感,值得一讚。
雞雞四寶
埋單兩人食不用五百蚊,在銅鑼灣而言,ok 啦。