2022-09-07 95 瀏覽
觀塘有間餐廳食和牛關西壽喜燒出名高質,上星期終於book到位,就約個和牛控試一試,一齊品嚐下日本關西嘅味道🤭一打開餐廳門就聽到汁燒牛嘅吱吱聲同聞到勁香嘅肉味🙈 餐廳裝潢以日系木質傢俱為主,店內環境唔算好大,只擺放到四張枱,但枱與枱之間都幾闊落,並且用竹屏風隔開,感覺簡潔、企理。我地一坐低,店員先遞上凍白桃茶,飲落散發住白桃嘅果香,消脂解膩一流😎我地揀咗套餐D肉類復仇者 ($498另加一),總共食到五款和牛,一次過滿足到和牛復仇者嘅慾望😈三式前菜,由淡至濃味開始食起和牛餃子 餃子都幾大隻而且皮薄、咬落啖啖和牛,和牛味濃夠juicy🤤柚子大根 大根即係白蘿蔔,口感爽脆,咀嚼時有淡淡嘅柚子香味,味道清甜吞拿魚蓉和牛蓋飯 一口size嘅份量,和牛一大片,油脂豐盈多汁,配埋吞拿魚蓉同葱花食,味道都幾夾每款前菜都好有心思同水準,唔錯唔錯👍食完前菜就到今餐嘅主角 - 和牛😍 店員先遞上日本生雞蛋同白飯。每枱有專人服務,唔洗自己動手燒👏 店員喺燒每款和牛前都會向我地介紹該款和牛嘅特色,亦會時刻問我地味道會唔會太濃或過鹹以再作調較。日本肉眼油脂係五款和牛之最😍 先來一塊原味品嚐和牛本身嘅味道😏 另一塊就

三式前菜,由淡至濃味開始食起
每款前菜都好有心思同水準,唔錯唔錯👍

日本肉眼
油脂係五款和牛之最😍 先來一塊原味品嚐和牛本身嘅味道😏 另一塊就同日本生雞蛋撈勻食,令和牛更加香甜軟嫩,滿滿蛋汁香,好滿足😋

上肩里脊肉
日文讀沙巴當,係牛肩胛接近肋骨嘅部位。油花非常靚,肉質軟腍細嫩,滿口油香並且入口即融,肉味比第一塊嘅肉眼更香濃,好正😍

肩胛裡脊肉
又名辣椒仔,因為切出黎嘅形狀似辣椒而得名。油花分佈均勻,油脂較少但肉味濃郁,咬落肉質鮮嫩帶嚼勁,同蛋汁撈勻食就更加綿滑香醇😋

牛肩胛肉
呢個部位係牛經常活動到嘅部位,故肉質比較厚實。脂肪含量適中,牛味濃厚,入口軟嫩多汁,輕嚼有口感,沾上蛋汁同白飯食真係無得輸😆

澳洲牛三筋
店員介紹話未切片時共有三條筋腱連住,切片後只剩下中間一條明顯嘅筋🙈 油脂比較少但油花分佈細密,咬落牛味非常濃郁,而且肉汁豐腴,油味香濃,配埋白飯食一流🤭

野菜拼盤
材料非相當豐盛及新鮮,包括冬菇、豆腐、洋蔥、 金菇菜、芋絲、紅蘿蔔、皇帝菜及娃娃菜。店員會將和牛同蔬菜梅花間竹地烹煮,既可以幫助減膩,又可以令野菜索滿和牛嘅肉汁精華同壽喜燒汁,食落更豐油香😌

和牛炒飯
唔洗擔心食唔飽,因為接下來店員喺我地面前即整個和牛炒飯😆 呢個炒飯都好足料,有齊和牛粒、櫻花蝦、雞蛋、芝麻紫菜及葱花。呢個炒飯比一般嘅炒飯濕但飯仍粒粒分明,和牛粒依舊嫩滑,配上櫻花蝦同紫菜令味道帶點咸香之餘,仲能增加口感層次🤤 成個飯索哂蛋液同壽司燒汁,簡單美味😋

豆腐雪糕
賣相唔錯,雪糕質感軟綿,豆腐味濃郁,而且甜味適中,我地都食到心滿意足,亦為今餐劃上圓滿句號🎉