2017-05-05 309 瀏覽
銅鑼灣新式fusion 酒家有時想飲茶但去開銅鑼灣都唔知道邊度有酒樓,尤其是有陣時同埋老人家,佢哋特別鍾意嘆一盅兩件,飲下茶嘆下點心!無奈銅鑼灣大多是西餐林立,或是商場較多,冇咩酒樓選擇!今個星期日提早同母親過母親節,家人約了於銅鑼灣希慎廣場14樓飲茶,之前竟然從來都唔知道原來呢個商場上面有間酒樓,個名叫做名館!餐廳設計懷舊中有一點前衛唔好以為想到商場14樓好高,其實其實有電梯可以直接去到,又或酒樓十分老套,非也!上到去見到門面10分光猛,因為餐廳內取用玻璃窗,可以吸收到出面的太陽自然光。 餐廳內見到有不少靠邊座位,四人卡位,者長枱,有D甚至可以透過玻璃窗見到出面街,假期可以咁樣休閑休息都算不錯!我哋分別係飯,面,小菜,點心及甜品挑選。飯類我哋挑選左兩種飯,分別用不同嘅煮法。上邊果幅係叫做飯焦鳳凰蝦($88),主要煮法應該係用飯焦炒香飯,在陪用蛋及蝦做配菜,飯粒分明,飯焦本身就10分香口,有飯味,不會太過乾,超級惹味。另外一款下面的就係竹筒黎麥蒸飯,叫做大澳蝦乾豚肉蒸飯($48),聽個名字,就知是十分地道香港菜式,取名不錯!因為用一個竹筒蒸飯所以有淡淡的飯香,再配上蝦干及豚肉,頗有一番
銅鑼灣新式fusion 酒家

餐廳設計懷舊中有一點前衛

我哋分別係飯,面,小菜,點心及甜品挑選。

飯類
飯焦鳳凰蝦及大澳蝦干豚肉蒸飯

另外一款下面的就係竹筒黎麥蒸飯,叫做大澳蝦乾豚肉蒸飯($48),聽個名字,就知是十分地道香港菜式,取名不錯!因為用一個竹筒蒸飯所以有淡淡的飯香,再配上蝦干及豚肉,頗有一番風味!

四川五彩擔擔麵($52)
擔擔面

呢款擔擔麵,其實發現十分特別,因為從名字及圖中看見他不是單單用一種顏色的面去,而是用三種不同的面去煮,有黃,綠及紅色的麵條,雖然沒有吃出味道的分別,但是從視覺效果及心思就可以取勝!擔擔面的味道有基本的麻醬味,及淡淡的薑味,配上青瓜,未到簡單,不會太濃味!適合熱天吃

點心
巧手叉燒包($30)
叉燒包

你冇睇錯,呢款的確是叉燒包,有咩咁特別,因為外型是生煎包,但入邊其實貨真價實的叉燒餡, 味道不錯,幾有創意!

黑松露小龍包($78)
黑松露小龍包

小菜
雞絲粉皮($48)
雞絲粉皮

雞絲粉皮吖當然是有雞絲,粉皮,及麻醬!由於本人10分喜歡吃麻醬,所以一點了這一道菜,不過覺得似味道不太濃沒有什麼芝麻味,如果喜歡較清淡可以一試!

甜品
總共叫四款甜品,絕對一試,有甜品舖咁吸引

抹茶布甸($38)
抹茶味道幾濃,有小小啫喱在上面,入口滑濃

榴槤雪梅娘($38)
呢款甜品,總共有三粒,白雪雪,難怪取名叫雪娘
皮薄榴槤靚,入口軟綿綿,好幸福!如你可以接受榴槤味,值得一試
法式焦糖布甸($30)
呢款甜品,點前無諗過咁快味,中餐㕔都西餐甜品水準,蛋香又滑,超正!

駌鴦黑芝麻湯圓($30)

2017-05-03
叉燒包