2020-11-14
星期五晏晝閃去中環食午餐,等到一點半先食諗住冇人等,點知都係要排一陣隊,但都值得,果然名不虛傳,食到好好味嘅魚湯拉麵。舖頭唔係好多麵款俾你選擇,要喺入去之前揀定拉麵,俾定錢,等咗30分鐘度就有得入,算係快。我哋兩個人揀咗三個麵,因為想一次過試哂,仲叫咗蛋及炸雞,好痴線竟然食得哂。鯛沾麵 $148,好特別賣相,打卡必叫,亦都真係好好味,麵本身似刀削麵,個湯係濃嘅魚及湯,開頭以為咖哩咁,但原來係濃濃嘅魚香沾汁。入面暖暖嘅醬汁仲有啲魚肉,沾麵食一流。鯛白湯 $138 及櫻木煙熏糖芯蛋 $15,啲湯好好味,濃但唔會飽滯,黃色嘅係柚子蓉,點少少食,會令啖麵加湯有一陣清甜味。鯛清湯 $138,個清湯好好味,魚皮非常脆口,夠厚,唔會因為浸湯耐咗而軟林林。朋友唔鍾意食魚皮試咗一啖後都話好食。日式炸雞 $48,一啲都唔油膩,炸得好香,點唔點側邊個咖哩粉都咁香口。兩個人嘅單合共$487,開頭見到每個麵都超過100蚊,但食完覺得絕對值得再嚟食,同埋如果叫多支啤酒飲,會更好味。