2020-06-22
好想食海鮮啊,朋友話呢間唔錯,一於Book枱來食。呢間舖頭位於亞士厘道,一啲都唔難搵,地鐵站行過嚟先幾分鐘,遠處已經見到佢個招牌。上到2樓,見到好多明星相,仲有好多簽名,睇嚟我哋冇揀錯地方,好心急想快啲食😋一坐低就聽到侍應同隔離枱講有靚湯飲,係羅漢果龍躉雞腳湯,一聽見已經覺得好甜,即刻叫咗一份嚟試吓。 嚟得呢度,冇理由唔食佢個招牌菜——避風塘炒蟹啦,然後整個薑蔥生蠔煲,叫多個醒胃咕嚕肉,再嚟食神炒飯。重點係餐牌嘅嘢食都係半價🤣羅漢果龍躉雞腳湯:一聽到有羅漢果,就知道呢個湯好甜,龍躉好新鮮,碗湯一啲都唔腥,雞腳仲可以補充骨膠原。避風塘炒蟹:氣勢十足,淨係個碟都已經好架勢堂,大大隻蟹,拆開啖啖肉,夠新鮮,配上滿滿嘅炸蒜,香味十足,如果唔係怕熱氣,我連啲蒜都想食埋。😛薑蔥生蠔煲:好鍾意薑蔥,真係好夾,生蠔好大隻,而且拖過油先連埋薑蔥爆炒,所以生蠔表面好脆口,咬入去入邊好軟熟。咕嚕肉:酸酸甜甜,好開胃,唔叫個飯都覺得對唔住自己,啲肉唔算好肥,而且冇骨,啖啖肉。食神炒飯:估唔到佢除咗海鮮小菜整得好食,炒飯都可以好精彩,竟然有紫糯米,令到成個飯嘅口感提升左,啲飯粒粒分明,紫糯米煙煙韌韌,加上蝦仁,
食神炒飯:估唔到佢除咗海鮮小菜整得好食,炒飯都可以好精彩,竟然有紫糯米,令到成個飯嘅口感提升左,啲飯粒粒分明,紫糯米煙煙韌韌,加上蝦仁,蟹籽,豆粒同埋炒蛋,味道口感一流。
食到肚脹卜卜,今晚好滿足。