餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2016-07-21 2369 瀏覽
心血來潮好想食燒肉,上openrice睇下旺角附近有邊幾間選擇,見到舊公司附近有一間oppa韓式燒肉店,後面條街仲有車搭返屋企,七點行到去,裏面已經坐滿晒人,侍應就出嚟同我地講幫我地留個名,大概七點半再返嚟啦,咁我哋就去咗附近行一陣,到七點半翻返嚟嘅時候,裏面都仲係滿座,我哋喺門口再等多20分鐘先至入得,但係個侍應見我哋等咁耐,就拎咗啲嘢飲出嚟俾我哋。終於坐到入去啦,好似韓式地道嘅燒肉店,上面有個大煙通嗰啲,都坐得幾逼下,我成日撞到我後面嗰個人,差唔多手踭貼住背脊咁燒,好彩啲冷氣都夠勁,如果唔係又要對住個爐又要坐咁逼都好難頂。叫咗個潮食二人餐,一共$268 。侍應會幫你加蛋漿,因為我唔鍾意食太老嘅蛋,所以好快就食晒,諗住叫佢加嗰陣,侍應話+1次要$18,我呆一呆,早知唔咁快食晒佢啦。五花腩因為豬肋肉賣晒,焗住我食肥野,好彩肥同肉嘅分佈都算平均,燒起上嚟充滿油香,隔住塊生菜食,感覺冇咁肥膩。侍應得閑嘅時候會過嚟幫下手,但係佢哋都幾忙,唔想食太燶嘅最好都係自己落手。牛排骨牛排骨已經醃好咗,係韓式甜甜地嘅味道,可以唔需要再加其他醬食,牛排骨好薄,好快就會熟,但係好處係燒耐左食落都唔會好韌。魷

叫咗個潮食二人餐,一共$268 。
五花腩

牛排骨

魷魚鬚
非常快熟,好似炒菜咁樣係個鐵板上面炒就得啦,一耐左就會好易老,所以要控制得好好。

多春魚
呢個鐵板屬於易潔鑊個一種,唔會燶底,所以煎多春魚唔會咁易散,系呢一餐裏面我燒得最滿意嘅,當你聞到多春魚嗰陣香味就出嚟嘅時候,就代表條多春魚食得啦。

帶子
粒帶子好大隻,同樣地都係好易熟,燒香兩邊之後再一開四,唔驚個心唔熟得來又可以保持帶子嘅嫩口,而且帶子夠大粒,一開四都仲係有口感既份量。

配菜無限添食
2016-07-21