2017-07-23
喺尖沙咀同個客食飯,佢話想食日本野,見到《嵐山日本料理》咁多好評就去試下。我哋坐吧枱,全場氣氛都熱鬧幾好。店員先送上前菜分別加左柚子醋嘅車厘茄、海帶蜆肉同醃蘿蔔,幾醒胃,食完即刻好肚餓。先來一個刺身拼盤裏面有帆立貝、赤貝、北海道牡丹蝦、銀鱈魚同拖羅,樣樣都好有光澤,非常鮮甜。平時食銀雪魚都係西京燒,今次刺身嚟食又滑又肥美,有啲似油甘魚腩。然後係三件壽司分別係鯛魚壽司、火炙太刀魚壽司同火炙赤鯥魚壽司。我最鍾意食火炙赤鯥魚壽司,因為經火炙,魚油迫晒出嚟,加上焦香,好正!燒物方面,我哋叫咗串燒雞皮、串燒雞翼、串燒黑豚蘆筍同燒鮑魚。我最鍾意食串燒雞皮,脆卜卜又鹹鹹地。鮑魚好多時燒得唔好,會好似食擦子膠,呢度火候控制得好好,柔嫩帶咬口。店員介紹我哋點紫薯甘栗薯餅。攞過嚟嗰陣時熱辣辣外層好鬆脆,裏面啲紫薯蓉好香,仲有啲一粒粒栗子咬下,唔錯!牛油焗帶子金菇,牛油濃郁,而且仲在好多片帶子。烏冬一向係我最愛,幾飽都要叫。稻庭泡菜黑豚肉石鍋烏冬,煙煙韌韌,泡菜辣辣地,約有五六片豚肉,大滿足。
牛油焗帶子金菇,牛油濃郁,而且仲在好多片帶子。