2018-10-27 379 瀏覽
其實我一向都唔係好食內臟的人,最頂龍係飲茶的金錢肚同燒雞腎,其餘的可免則免。直至2、3年前,去咗韓國食燒肥腸,就真係返唔到轉頭,雖然仍然唔係樣樣都食,但起碼接受咗腸丶胃,咁同friends食飯選擇多咗好多。而今日同事就帶咗我嚟呢間望落就知有歷史的"雞腸麵"。搞笑ge係佢地定義呢間麵店屬於"輕食類"我相信佢哋所謂的輕食係因為比起平時的大碟飯,大舊肉,咁的而且確雞腸係似攝牙罅。不過我呢碗雞腸牛腩麵其實都好夠食。佢出名鷄腸的確有佢ge原因,好夠爽口香,一D都唔韌。麵質唔𥅈都夠爽身,平時我唔蔥,但同事強烈建議要埋,但⋯⋯我唔覺特別好味咗。牛腩不過不失,咁我咁配係想成碗麵有D牛汁調一調個味,okay 咁啦。而最後想講可呢度D姐姐ge可愛吖,我地逐個逐個逐碗俾錢,有好幾個有碎銀(咁當然想卸貨),姐姐收到四萬咁口講多謝,唔通佢唔夠"大餅"?好耐無試過有人收碎銀收得咁開心了⋯⋯

不過我呢碗雞腸牛腩麵其實都好夠食。
雞腸牛筋麵

2018-10-08