2019-04-15 592 瀏覽
朋友約我食飯,仲問食唔食火鍋,我話冇所謂,反正春夏秋冬日日都可以食,只要冷氣夠就算大熱天時都食得開懷,朋友聽罷就話去寶哥火鍋,地方在旺角就晒大家食完返屋企都十分方便。「寶哥火鍋味館」位於大廈一樓,唔駛搭行上一層就到,坐下後,看似老闆的走來招呼,仲介紹下套餐食法:先選湯底,之後有七款時令生猛新鮮、八款自選配料,其他丸類蔬菜任食。當然價錢係吸引,兩舊水左右可以食到咁多嘢,又睇下食物質素如何。湯底同選料多選擇!蘇格蘭蟶子皇夠大隻,出面食都成幾十蚊,而且同平時蒸的食法唔同,灼起的口感夠彈牙夠爽,點埋醬汁更鮮甜。花甲完全冇沙,証明浸鹽水洗得夠乾淨,肉夠結實絕對新鮮。海蝦同蟹一樣,新鮮無懸念,夠爽。白鱔片,湯滾灼幾下,肉爽脆,好吃。花膠仔,少吃的火鍋料,所以特別點來吃,雖則絕非頂級,但這個價錢絕對唔失禮,花膠吸收湯的精華,豐富了口感層次。日本黑豚肉,薄薄一片,所以唔駛擔心灼唔熟,肉質又係冇得彈。老闆見我哋清得七七八八,主動走埋嚟問駛唔駛添食物,見佢咁熱情當然唔客氣。魚腐的質感外稔內軟,有趣口感唔似豆卜,但都幾好食。茅根竹蔗馬蹄水一渣$25,可分4-6杯,味清甜。果然,食到大滿足已無力再食,老闆依

湯底同選料多選擇!

花甲完全冇沙,証明浸鹽水洗得夠乾淨,肉夠結實絕對新鮮。

海蝦同蟹一樣,新鮮無懸念,夠爽。

白鱔片,湯滾灼幾下,肉爽脆,好吃。

日本黑豚肉,薄薄一片,所以唔駛擔心灼唔熟,肉質又係冇得彈。

茅根竹蔗馬蹄水一渣$25,可分4-6杯,味清甜。

果然,食到大滿足已無力再食,老闆依然笑容滿面,仲問我們駛唔駛再添,呢啲就係生意之道,我就最鍾意,最緊要食客食得開心,餐廳又賺得開心,雙贏是也!