2024-01-22 220 瀏覽
🥢今次帶大家去元朗,試吓評價唔錯嘅蒸飯喇。之不過,要注意我啲形容詞可能會搞到你地晚晚夢見呢啲美食!呢間餐廳,風格懷舊,好有本地食肆嘅feel,一坐低,環境就至啱傾計食飯。鳳爪排骨飯,鳳爪唔係塊面做嘢,質感中中,但啖啖肉嘅排骨就真係撈到手指頭👍,帶住滋味入口,無需多過嘅調味。同佢地嘅北菇滑雞飯比,個雞飯分量同樣係嚟者不拒,滑雞真係順滑得滑到出聲,北菇味足,匙一啜,心都暢快。至於個土魷蒸肉餅,我只能講,係精華所在。土魷同豬肉嘅風味唔單止得啖啖肉咁簡單,係有層次,有故事,交織成一段滋味旅程。每一啖米,每一口味,真係打咗一場美味嘅交響樂。飯後心情靚晒,忍唔住讚聲:原來元朗嘅食物都可以咁有格調!🍴