炒滑蛋同烘多士絕對係易整難精嘅茶餐廳食物,雖然好多地方都有但就唔係間間都好食今日去開旺角寵物街替我嘅愛女添置糧草,掃完貨指定動作係去我最愛嘅〈民華餐廳〉食即烘多士同炒滑蛋。店內環境光猛,而且衞生情況令人滿意,正值午餐時間,座無虛設呢。絕對推介〈即烘多士〉,熱辣辣外脆內軟,加上份量適中嘅牛油,絕對係民間最高享受〈餐肉,炒蛋,即烘牛油多士〉乜都唔使講,首先點個〈常餐〉!!除了必點既〈即烘牛油多士〉同〈炒滑蛋〉,我還選了邪惡的餐肉。〈即烘嘅多士〉完美的外脆內軟,外層烘得剛剛好不會濃掉,牛油趁熱塗上後立即融化與多士融為一體,絕對是茶餐廳中平民的最高享受。〈炒滑蛋〉不讓多士專美,炒得夠嫩滑之餘蛋味亦非常濃郁。若要選的話,真的不知應該讓多士定還是炒滑蛋當冠軍了。😅😅😅〈鮮茄叉燒米粉〉絕對係衝住佢嘅鮮茄湯而吃除了叉燒外還可以選擇牛肉或火腿,當然亦可選傳統的榨菜肉絲或雪菜肉絲,任君選擇和配搭。鮮茄湯底濃郁就不在話下,酸酸甜甜的湯底內有真正的茄蓉,非常開胃又好味〈凍朱古力〉另外仲有必飲之選~凍朱古力!!店家真係一啲都唔手軟落咗好多朱古力粉,超濃郁的絕不會水流流。〈梅菜肉餅飯〉老公話想有飯到肚,所以點了蒸

即烘牛油多士,炒滑蛋,餐肉

〈餐肉,炒蛋,即烘牛油多士〉

即烘牛油多士

凍朱古力

〈凍朱古力〉

梅菜蒸肉餅飯

〈梅菜肉餅飯〉
老公話想有飯到肚,所以點了蒸飯。原來餐廳仲有即蒸嘅蒸飯同點心出售。

塊肉餅使唔使咁厚先??!!
甜甜地嘅梅菜加埋肥瘦適中嘅肉餅一齊蒸,味道剛好,口感亦軟硬適中。

燒賣

〈燒賣〉
豬肉餡料不會過肥而油淋淋,口感彈牙而不會過腍,味道適中,即使不用點豉油也夠味,GOOD~~

總結:最愛〈民華〉啲即烘多士和炒滑蛋,最強常餐非他們莫屬。蒸飯和點心也交足功課,已經唔記得自己第幾次來了。

2019-01-30
凍朱古力
梅菜蒸肉餅飯
燒賣
  • 番茄叉燒米粉
  • 即烘多士,炒滑蛋,餐肉
  • 常餐