2020-03-09 853 瀏覽
而家喺將軍澳食嘢真係好方便因為越來越多商舖開咗所以同時間都會有越來越多嘅菜式陸續咁樣呈現出嚟。作為台灣嘅忠實粉絲每次見到一有台式嘅店舖我都會忍唔住要試吓咁當然唔係間間都會做到好好但呢一間桂花小杏從價錢上同埋性價比都比到我一種好好嘅感覺。入面嘅環境非常舒適間隔都好闊落完全唔會有好迫嘅情況出現。咁今次就試咗個台式牛肉伴雞肉飯。 先講下牛肉,同加厚版嘅牛展感覺差唔多,但最明顯嘅分別就係同我哋平時食開嘅潮式牛腩或者清湯腩完全係兩回事因為台式嘅口味就係通常會用滷水令到牛肉入味而呢一種味道就會令到牛肉嘅鮮味更加突出。雞肉飯好清新,用嘅同珍珠咪一樣粒粒鮮明配合牛肉在路邊滷水汁一齊食真係好似返返去台灣咁樣反而我最鍾意就係小食,當然一定要叫台式腸,完完全全同台灣食到嘅味道一模一樣真係一模一樣! 暫時未搵到有唔同嘅地方。 至於餡餅嘅感覺就似香港成日食到嘅生煎包,但最大唔同嘅地方就係麵粉嘅唔同,台灣注重煙銀度同埋注重個餡嘅味道,如果你平時食到嘅山尖包反而包嘅味有啲重。食兩個都已經有少少飽,咬落去同樣都會有鮮味嘅肉汁爆出黎!最後飲品當然唔少得瘋魔一時嘅黑糖珍珠鮮奶茶,黑糖珍珠煮到融為一體,奶茶味偏向奶味多少少

入面嘅環境非常舒適間隔都好闊落完全唔會有好迫嘅情況出現。

因為台式嘅口味就係通常會用滷水令到牛肉入味
而呢一種味道就會令到牛肉嘅鮮味更加突出。

最後飲品當然唔少得瘋魔一時嘅黑糖珍珠鮮奶茶,黑糖珍珠煮到融為一體,奶茶味偏向奶味多少少,而呢一個習慣及沖法亦都同台灣嘅口味一樣。

所以從性價比來講呢一間比我嘅感覺就係可以不斷再幫襯
同埋再試多啲佢哋唔同嘅嘢食可能會再試吓招牌牛肉麵!
2020-03-03
9 分鐘 (堂食)