2021-05-28 2314 瀏覽
大角咀埃華街附近一帶嘅幾條街,近年開咗好多不同種類嘅食肆,所以就今日就約埋大角咀返工嘅朋友試新嘢兼敘舊,就嚟咗老厝邊。店內嘅裝修都花咗點心思,帶點台式風格。台式餐廳當然唔少得台式牛肉麵,仲有唔同款式嘅台式小食同埋台式飲品,選擇繁多。仲有超人氣推介,精選咗八款食物特別推薦俾食客,選擇困難嘅朋友可以縮窄範圍。食台灣菜點少得珍珠奶茶,朋友就揀咗珍珠烏龍奶茶,珍珠夠煙韌,配埋烏龍茶底茶味夠濃郁,有傳統味道之餘又帶點新鮮感。身為芋頭控的我當然會叫返芋頭鮮奶,入面有好多小粒嘅芋頭,飲落非常有口感,而且甜度適中,非常推介!另外仲試咗呢度嘅超人氣推介—超濃芋泥蛋餅。蛋餅入面捲着芋泥、芝士同肉鬆,芋泥打得超幼滑,芝士有拉絲嘅效果,而混入埋肉鬆將成個蛋餅增添色彩。麻醬涼麵賣相非常繽紛,包括有黃色嘅蛋絲、橙色嘅蘿蔔絲、同綠色嘅青瓜絲,涼麵再混入麻醬,夏天食感覺一流。牛肉麵真係值得一讚,佢嘅牛肉又大塊又厚身,份量仲要唔少,麻辣辣到適中,不過唔食得辣嘅朋友就建議食返紅燒,麵質亦都彈牙,連湯一齊食非常惹味。眼見呢間老厝邊都幾受年青人歡迎,亦不乏一家大細嚟幫襯,足以證明香港人真係好懷念台灣嘅美食。
店內嘅裝修都花咗點心思,帶點台式風格。
珍珠烏龍奶茶
芋頭鮮奶