可能係香港唯一一間食到呢啲特色地道越南菜式( ˘ ³˘)?講起越南菜 來來去去不外乎pho同法包大圍隱藏左一間行型格路線既小店 @xixup_hk 原來係食正宗街頭小食.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪◦ 大叻薄餅多年前係大叻食過呢款街頭小食念念不忘終於比我係香港搵到啦(꒦໊ྀʚ꒦໊ི )烤過脆脆地既米紙 上面鋪上蛋 蔥花 豬肉醬 肉鬆 芝士原個上 自己用較剪剪開食極有風味即刻喚起當地食既味道 好惹味又獨特~◦ X河粉主食都叫番個pho先 係餐廳名物啊( ͡° ͜ʖ ͡°)大大條牛骨髓 仲有生熟兩款牛肉同牛丸 咩都齊哂特別欣賞生牛肉 唔會太肥又軟熟又有牛味湯底係清甜路線 唔會鹹/油好大負擔整體份量仲夠哂我同男朋友兩份分◦ 斑蘭蜆湯配焗法包睇menu時感覺係特別既菜式 湯底真材實料 濃濃斑蘭香加埋蜆汁十分之鮮甜蜆完全無沙亦都算肥美( ˶˙ᵕ˙˶ )教大家一個隱藏食法 可以用焗法包配上面既牛骨髓 當牛油咁搽( ˃ ᵕ ˂ )◦ 滴漏咖啡傳統越南咖啡 濃濃既咖啡配練奶 苦中帶甜既平衡冒住晚餐飲啡會成晚訓唔著都在所不惜lol◦ 雞蛋咖啡非常推薦大家一試(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)原本諗係咪會好似茶餐廳滾水蛋咁原來係打成甜甜地又重蛋香既
可能係香港唯一一間食到呢啲特色地道越南菜式( ˘ ³˘)?
講起越南菜 來來去去不外乎pho同法包

◦ 大叻薄餅
多年前係大叻食過呢款街頭小食念念不忘
終於比我係香港搵到啦(꒦໊ྀʚ꒦໊ི )
烤過脆脆地既米紙 上面鋪上蛋 蔥花 豬肉醬 肉鬆 芝士
原個上 自己用較剪剪開食極有風味
即刻喚起當地食既味道 好惹味又獨特~

◦ X河粉
主食都叫番個pho先 係餐廳名物啊( ͡° ͜ʖ ͡°)
大大條牛骨髓 仲有生熟兩款牛肉同牛丸 咩都齊哂
特別欣賞生牛肉 唔會太肥又軟熟又有牛味
湯底係清甜路線 唔會鹹/油好大負擔
整體份量仲夠哂我同男朋友兩份分

◦ 斑蘭蜆湯配焗法包
睇menu時感覺係特別既菜式
湯底真材實料 濃濃斑蘭香加埋蜆汁十分之鮮甜
蜆完全無沙亦都算肥美( ˶˙ᵕ˙˶ )

◦ 滴漏咖啡
傳統越南咖啡 濃濃既咖啡配練奶 苦中帶甜既平衡
冒住晚餐飲啡會成晚訓唔著都在所不惜lol

◦ 雞蛋咖啡
非常推薦大家一試(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
原本諗係咪會好似茶餐廳滾水蛋咁
原來係打成甜甜地又重蛋香既cream咁 配番同滴漏咖啡一樣既咖啡底