餐廳: AMMO
資訊:

2017-08-13 11317 瀏覽
朋友愛miffy,知道ammo 搞了嗰miffy tea,立即打電話去book,不過打左好多次都無人接聽,所以決定walk in 去我地一早就去,侍應生話無book, 唔知有無,要問一問,好彩有, 並帶我地去左一個門口旁邊的兩人枱,因為近門口,經常有人出出入入,坐得好不舒服整間餐廳以金屬設計為主,可能因為它的前身是英軍軍火庫,所以整間充滿金屬味,有一張大bar 枱,跟著高檯櫈,分隔出食用區,同卡位侍應生放下miffy tea menu, 連menu 板都用金屬片做,menu 設計以miffy high tea 公仔為主,非常得意接著,侍應生就托出一盤盛滿三角形茶包的木盤,讓我地自行選擇,款式都不少, 茶包設計特別,茶包牌形狀如葉,當加水後, 茶包如嫰芽般從杯裡長出,又用印有miffy嘅水杯,朋友最後選了茶包,我則選了iced mocha。不過個斟水瓶很有問題,倒得快會倒至周圍都係水iced mocha 味道一般tea set 上枱,賣相一流,非常吸睛,除了tea set 架外,還有一碟miffy樣嘅朱古力慕絲蛋糕和焦糖香蕉蛋糕。層架上分別有(由下以上):最低嗰層: 燉蛋、macaron

iced mocha 味道一般
茶/mocha

miffy tea set for 2

層架上分別有(由下以上):
最低嗰層: 燉蛋、macaron、miffy 形狀軟糖、白朱古力miffy頭同草莓慕絲球
燉蛋:質地偏散、蛋味唔出,不過滑
macaron:印有miffy樣子,雖然唔太甜,不過一咬落去立即骨肉分離(即是外面同裡面分別碎開)
miffy 形狀軟糖:彈牙,不過嚐唔出是什麼味道
白朱古力miffy頭同草莓慕絲球:
賣相得意, 白朱古力甜同草莓慕絲球的酸,非常夾

中間嗰層是:蕃茄甘筍凍湯、甘筍香蕉合桃cupcake、印有miffy坐係月光上嘅曲奇

蕃茄甘筍凍湯: 蕃茄味濃、每口都有甘筍蓉,材料足,不過蓉沉澱左一層鹹鹹的液體,味道同口感很怪,不是人人喜歡
甘筍香蕉合桃cupcake:
賣相吸睛、有朱古力做成的紅蘿蔔,唔甜,香蕉合桃cupcake香蕉味濃,多合桃碎粒,蛋糕鬆軟

印有miffy坐係月光上嘅曲奇:鬆脆,牛油味一般

最高嗰層:迷你芝士牛扒漢堡包、BB 甘荀伴鷹嘴豆茸
迷你芝士牛扒漢堡包:一口一件,牛扒做成的漢堡肉汁juicy配上芝士鹹香,口感一流
BB 甘荀伴鷹嘴豆蓉: BB 甘筍爽脆,不過鷹嘴豆蓉,不是人人喜歡,我嗰朋友就即時話似食肥皂咁嘅味同感覺,嚐一口立即吐出,我就無咁差感覺,就是覺得很重咖喱味、鹹的蓉

後記:還有為切合主題,餐廳外還有大型miffy 公仔同填色貼圖玩,景色同裝修一流,不過服務一般。