今日終於同同事們食到佢地所講傳說中嘅chopstick memory我無叫到呢度好馳名嘅撈麵,我淨係叫左湯麵~ 由於lunch 時間人好多,而且呢度價錢亦比中環其他餐廳便宜,所以都成為好多中環之友嘅飯堂轉左2次枱之後,終於等到凍檸茶,呢度嘅上茶速度真係好快。杯檸茶真係好有檸味,因為本人對檸茶要求高,而且成日點,所以有檸味真係唔係一件必然嘅事我叫左呢個湯上嘅澳門包心卷、瑞士雞翼同冬菇嘅烏冬,仲有啲花生伴碟呢個係澳門包心卷,其實都幾特別,中間唔算太軟,外面好似係魚旦咁嘅口感,真係呢度嘅特色名菜。瑞士雞翼有啲似卥水雞翠多啲,雞肉已經話俾我知真係已經煮左好耐,其實有好多出名瑞士雞翼嘅餐廳,好似附近嘅瑞士茶餐廳,其實係整得好滑,但佢呢度真係有啲「鞋」口不過我幾鍾意呢度嘅冬菇,切到好細粒,方便我地女仕們有儀態啲放入口,而且其實加埋都有4粒冬菇嘅份量,車仔麵嚟講,都算多~最後講下個烏冬,如果大家想食飽啲,可以叫其他粉麵,因為烏冬佢地真係用出面即食嘅一包裝烏冬,所以份量規限左係咁,我覺得份量適中~ 不過見到我同事叫左粗麵,幾乎係我2倍,真係不禁覺得蝕左!最後我想講,其實我叫左小辣架jar~ 點知都成湯
我無叫到呢度好馳名嘅撈麵,我淨係叫左湯麵~

凍檸茶
冬菇
最後我想講,其實我叫左小辣架jar~ 點知都成湯匙辣油....
同埋晏晝想坐多陣,個大嬸已經不停咁收我地啲野,我只係放底筷子想抹下汗,就差啲俾人收左隻碗(未食完架!!!!!!) 搞到我好驚慌要快啲食埋去~
lunch 啫...搞到咁趕何必先.................
題外話/補充資料: 由於小辣都咁辣,所以我走左之後,要去買包奶解辣
2014-09-08
10 分鐘 (堂食)