2021-05-07
位於荔枝角D2 Place嘅日式居酒屋「鵜舞」🏮,望落門面同店內裝修好有日本地道風味,Book咗夜晚同朋友慶祝生日🎂,可惜又係「金玉其外,敗絮其中」系列,食物水準同服務認真唔掂⋯雖然入座講明用餐一個半小時,由頭到尾都令客人好趕時間咁!首先,餐飲未落單就想收走餐單。當我哋想order炊飯時,店員就話需時一小時,用比較強硬語氣唔建議我哋叫🙂,又重申週末好full booking。咁都算!但都唔需要每次經過都想收走未食完嘅餐點🌚,基本上上一秒夾完,下一秒就會唔見咗隻碟,無時無刻都感受到店員好「關心」你嘅進食速度!————————————————👅自家手製雞肉棒串($30)👍🏻外皮燒到韌韌地,入面除左雞肉🍖,仲有一粒粒雞軟骨碎,增加口感👅芝士燒蛋卷($58)👎🏻見到網上多人推薦蛋卷,但上檯已經係咁,我哋無偷食㗎😬!一個個大咕窿係咪唔夠料咁解?芝士無咩芝士味,蛋卷質感偏粗糙👅泡菜豬肉鍋($78)👎🏻泡菜味湯底加豬肉片、豆腐同泡菜,友人話食到豬肉有啲腥臊味,整體普通👅炸軟殼蟹卷($78)👎🏻軟殼蟹都脆嘅,夾住啲沙律菜,粗幼度真係幾偏幼,手卷就要48蚊👅 雞髀長蔥/豚肉露筍卷($30/32)👎🏻啲豬
————————————————
👅自家手製雞肉棒串($30)
👅芝士燒蛋卷($58)
👅泡菜豬肉鍋($78)
👅炸軟殼蟹卷($78)
👅 雞髀長蔥/豚肉露筍卷($30/32)
👎🏻啲豬肉片薄到包住咗都見到露筍,兩款都一般
👅青蘋果冷啤($68)
👎🏻店員指冷啤面層係似思樂冰,啤酒會加啲青蘋果糖漿,現實係夾雜住碎冰嘅泡泡,由頭飲到尾都飲唔到青蘋果味🍏,相比價錢一樣嘅麒麟生啤,細杯咁多幾唔抵
👅麒麟生啤(L$68)
👍🏻全餐最有水準😂起碼夠凍夠大杯
🚩總結:可一不可再系列