2022-09-29 33 瀏覽
朋友話帶我去跑馬地食Fine Dining, 我諗住一定好貴啦⋯⋯餐廳位置易揾,門口裝修低調高雅,一推門進入就見到好有情調嘅燈光,室內裝修高格調,餐廳面積唔大,有啲似私房菜感覺,餐廳嘅後方係一個open kitchen,有幾個專業嘅廚師喺度準備緊菜式,Waitress 遞上Menu,六道菜Signature Set $680🇫🇷 【Signature Set】有啲乜:🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯呢個湯好濃郁,內好多磨菇同羊肚菌碎粒,嗅到好濃郁嘅菇箘香味,飲落好滑好creamy,我一向鍾意飲啲好杰身嘅湯,呢個好好味🍴手工黑松露帶子酥Waitress 介紹酥皮係 Chef每日新鮮製造,所以好薄好新鮮,真係未食過咁好味嘅酥皮,裏面有一粒大帶子,好新鮮好有咬口,個汁係帶子裙邊同波特酒打成,所以個醬汁都好好味,好香帶子味🍴慢煮鮮鮑魚原來廚師係每日新鮮入貨,所以個南非鮑魚超新鮮,加上慢煮過後口感軟腍👍醬汁係用鮑魚肝同昆布打成,配埋已幫你切好哂嘅鮑魚,當每食一片鮑魚都沾啲醬汁,完完全全將鮑魚嘅香味突顯晒出嚟👍🏻🍴白花膠從來都冇諗過食西餐都可以食到花膠,將花膠變成一個花膠扒咁上枱,花膠厚身又大隻,配合用藜麥打成

🇫🇷 【Signature Set】有啲乜:

🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯

🍴手工黑松露帶子酥

🍴慢煮鮮鮑魚

🍴白花膠
從來都冇諗過食西餐都可以食到花膠,將花膠變成一個花膠扒咁上枱,花膠厚身又大隻,配合用藜麥打成嘅白汁同食,味道好清新好特別,而且煮到好腍好好食,花膠上面有魚子醬,配合一齊食,魚子醬點點鹹味將個味道完全提升☺️個廚師好叻👍

🍴新派意大利飯
意大利飯分3小碗上,由左至右,淡至濃食起,3款味道:有魚子醬配忌廉、鮑魚配鮑汁及三文魚子配白汁。 每款都各有特色,煮到剛剛好 Al dente , 每一款都好好味
👍

🍴手工鵝肝雪糕
呢個真係好好味,自問自己係一個雪糕控,都從未食過鵝肝雪糕,雪糕由chef homemade, 食落口感幼滑似mousse,但比mousse 多少少雪糕嘅厚度,waitresses 話chef 親自將鵝肝blend開,再用牛奶浸泡,唔怪之得食落有咁香嘅牛奶味,鵝肝味唔會太濃,係有少少淡淡滲出嚟嘅鵝肝味,呢個100分👍

👍🏻由於要確保食材新鮮,餐廳只會按照每日訂座人數入貨,所以想食記得要提早打電話訂座,Walk-in係食唔到㗎!