2014-08-13 4830 瀏覽
Royal Garden Hotel 既 Fine foods 對我黎講真系又愛又恨愛系因為佢啲餅真系好食相對唔算貴恨系因為系尖東真系好唔方便,行地鐵站都要穿過三條行人扶手梯...所以真系要出開尖沙咀又得閒行過去又買完之後會即刻番屋企先會買雖然把口講系甘講,但要食好野,對腳仔就唯辛苦少少啦是次與友人V系尖沙咀食完晏就,大家都想遊下街先於是佢就被捉去陪我買蛋糕已經系第三次黎幫襯,聞名既green apple又試過所以最後就買左呢三隻餅番屋企~~~Mango mousse cake $39:夏日熱辣辣買餅都好煩,如果系太遠買完番屋企都開始溶...唔記得左mousse cake易溶 番到屋企頂嗰粒芒果其實已經跌親左 (笑喊)個mousse cake唔系好甜,旁邊既macaroon只系淺嚐左一粒因為其實呢啲macaroon系雪櫃擺得耐會冧,始終系唔好食加上本人唔鐘意raspberry口味但個mousse系滑得黎唔會好滯,而且入邊左芒果肉同脆米,口感十分唔錯Banana & peanuts cake $39:初時諗左好耐試唔試下香蕉味既蛋糕好雖然香蕉既口感大多數人都唔鐘意,但可能我成日都食朱古力
愛系因為佢啲餅真系好食相對唔算貴
雖然把口講系甘講,但要食好野,對腳仔就唯辛苦少少啦

是次與友人V系尖沙咀食完晏就,大家都想遊下街先
於是佢就被捉去陪我買蛋糕

已經系第三次黎幫襯,聞名既green apple又試過
所以最後就買左呢三隻餅番屋企~~~
The cakes
Mango mousse cake
Mango mousse cake $39:
夏日熱辣辣買餅都好煩,如果系太遠買完番屋企都開始溶...
因為其實呢啲macaroon系雪櫃擺得耐會冧,始終系唔好食
加上本人唔鐘意raspberry口味
Banana & peanuts cake
Banana & peanuts cake $39:
初時諗左好耐試唔試下香蕉味既蛋糕好
雖然香蕉既口感大多數人都唔鐘意,但可能我成日都食朱古力香蕉包,所以唔大問題
個蛋糕一入口有種好得意既感覺
娘娘食左一口,系我唔話俾佢知系咩黎既前題下,佢諗左好耐都耐唔到系咩味

外層既朱古力mousse同中層既香蕉蓉加埋底層既花生
出黎既效果竟然系兩個字:好夾!
不過接受唔到香蕉味/香蕉蓉既人就唔建議嚐試
Yamanashi white peach
Yamanashi  Agata white peach $50
七月系日本番黎,娘娘食過當地既水果就念念不忘
尤其系啲桃,佢就黎日以繼夜夜以繼日甘掛系嘴邊...
見到有山梨縣白桃啫喱杯就二話不說決定買黎孝敬娘娘
娘娘話個白桃都幾香,上面嗰兩舊桃好香好滑多汁有渣汁
甘當然系冇原個桃甘好味啦,但系都可以攞黎頂下癮

Fine foods既蛋糕依然都系甘好食,睇黎我已經變左個食為奴
2014-08-11
外賣自取