2023-06-11
又嚟到我encore咗幾次嘅火鍋店,唔單止環境舒適,擺盤精緻,啱哂相機食先嘅朋友仔 🤳🏼以宮廷華麗佈局,店如其名🐉一入門口就係一張金色龍椅,旁邊更有古裝、龍袍等大家坐喺龍椅上影相📸️座位以深木色為主,中式木檯櫈,感覺中式華麗而典雅康熙花膠雞湯鍋 $318/半隻湯底含半隻雞同兩大片花膠,非常足料💯 店員會先奉上雞湯,之後幫手剪開花膠放入湯;打邊爐前當然要飲返兩啖湯,鮮甜又濃郁,花膠厚身,雞嘅肉質嫩滑👍🏻貴妃出浴手切本地牛肉 $348牛肉賣相擺盤好靚,部分更砌成花🌹店員建議食法:將牛肉浸係牛奶度1-2分鐘,令到其肉質變得更滑;牛肉片牛味濃郁,食落嫩滑😋不過究竟牛奶係咪令牛肉質感更佳?兩種我都食過,分別唔算好大可能本身都嫩滑,當打卡一樣唔錯👏🏼👏🏼菜苗帶子餃 $88/4隻入面係滿滿菜苗同帶子,餃子飽滿,餡料好豐富👍🏻手打黃金流心鮮蝦丸$88/4粒食落啖啖肉,入面更係流心嘅鹹蛋黃醬,同時邪惡又好食❗️黃金雙拼 $88鹹蛋黃炸魚皮x炸響鈴,好邪惡呀 😈 每件炸魚皮同炸響沾滿鹹蛋黃醬,一上枱已經香氣四溢🤤食落香脆,帶蛋黃沙沙顆粒口感,我就建議響鈴直接食免得火鍋沖走咗蛋黃細,炸透香脆多層嘅口感好鬆脆仲充
康熙花膠雞湯鍋 $318/半隻
貴妃出浴手切本地牛肉 $348
菜苗帶子餃 $88/4隻
入面係滿滿菜苗同帶子,餃子飽滿,餡料好豐富👍🏻
手打黃金流心鮮蝦丸$88/4粒
食落啖啖肉,入面更係流心嘅鹹蛋黃醬,同時邪惡又好食❗️
黃金雙拼 $88
鹹蛋黃炸魚皮x炸響鈴,好邪惡呀 😈 每件炸魚皮同炸響沾滿鹹蛋黃醬,一上枱已經香氣四溢🤤食落香脆,帶蛋黃沙沙顆粒口感,我就建議響鈴直接食免得火鍋沖走咗蛋黃細,炸透香脆多層嘅口感好鬆脆仲充滿鹹香味,好正🙌🏼
滾得囍五色蔬菜拼盤 $88
拼盤有5種蔬菜,分別係蕃茄、節瓜、蓮藕、紫淮山片、薯仔,蔬菜吸收晒雞湯精華,perfect 💯
竹蔗茅根 $78/1渣
打邊爐除啤酒外,又點少得冰涼滋潤清甜竹蔗茅根,頓時暑氣全消🔥