2013-08-08 108 瀏覽
天氣熱到爆, 等咗兩個多鐘頭車, 再坐咗一個鐘頭車入大澳, 第一件事當然走去食碗豆腐花啦。有朋友貪方便, 想就近就去食, 但我堅持去車站食, 因為食開, 又好食。一來到, 坐底第一件事當然係豆腐花啦, 本來想食其他, 但最終我都只係食豆腐花only!習慣食凍, 一來到, 第一件事係落糖, 這件事從不假手於人, 因為自己有點習慣不想別人破壞。落完糖, 當然影相啦~~~冰凍的豆腐花, 食落好滑, 又有豆香, 直頭係透心涼啊。份量足, 天天新鮮, 真係好正。食到底, 完全無一粒粒的石膏粉的感覺, 食完後都沒有那種"鞋"口的感覺, 真係好正好正。再入大澳, 這是必食的。

豆腐花
題外話/補充資料: 我有個小習慣, 就係每次食豆腐花都會用糖去整個笑臉俾自己, 氹下自己開心之餘, 又可以同身邊人身享下快樂的重要。
2013-06-30
豆腐花