2021-09-14 402 瀏覽
約好左今日帶呀仔去鰂魚涌玩跳彈床然後到朋友柴灣屋企玩。間唔中都會去港島東食個飯行下街, 但發現想係鰂魚涌到柴灣搵一間評價不錯的區內有點特色的小店/餐廳實在有點困難, 唔知會唔會淨係我有呢個感覺, 覺得鰂魚涌至到柴灣呢6個地鐵🚇站, 居住人口應該也不少, 但餐廳數目卻不多, 在餐廳數目已經不多既情況下, 當中仲有好多都係連鎖店, 仲要係評價麻麻連鎖店, 例如元氣, 意樂, 茶木......而就算有小部分既特色小店/餐廳選擇, 但佢地既評價同樣唔太好。本身想係鰂魚涌搵飯食, 方便我地玩完即刻去醫肚, 但真係揀唔啱, 最後搵左位於筲箕灣Dirty Skillet, 見食評不錯, 環境寬敞適合一家大細👨‍👩‍👦。我地點左dirty skillet all day breakfast (brunch), dirty beef burger (brunch), burrata cheese pizza🍕同pineapple hat。Brunch 附送餐湯或沙律🥗同餐茶, 要左餐湯沙律各一, 凍檸茶同加$15 cappuccino。餐湯沙律味道不錯, 新鮮足料。burrata cheese pizz

餐湯沙律味道不錯, 新鮮足料。
burrata cheese pizza

burrata cheese pizza - 推介, 最鐘意餐廳係每一塊切件PIZZA上面都放左一大舊既burrata cheese, 每一啖都非常美味滿足, MENU寫住中文叫布袋芝士既burrata cheese, 我最初已經即係水牛芝士, 雖然佢地外型好似, 但入口味道係唔一樣的, 布袋芝士比水牛芝士更濃郁惹味。個PIZZA底都好好味, 香脆又帶點炭香的味道。

all day breakfast  - 正常水準, 最驚喜就是有我愛吃的牛油果🥑, 炒蛋嫩滑。

dirty beef burger - 餐廳貼心的供應即棄手套比客人去食呢個burger🍔, 其實都真係非常需要, 都未開始拎上手, 已經見住D醬汁流曬出黎, 望住老公食到成面都係, 佢都放棄左自己, 食完先一次過抹, 終於明白點解餐廳叫Dirty。
我一啖都無食, 齋睇醬汁夠多就知一定啱老公心水都唔使問, 不過佢話塊牛肉就乾左D。

pineapple hat - 視覺震撼的一杯飲品
, 一大塊連皮菠蘿放在杯上。菠蘿🍍汁加七喜, 味道似雜果賓治。

Dirty Skillet 價錢實惠份量大, 3 個人嗌兩款主菜就好, 今餐我地一家3口其實叫少個all day breakfast 都夠飽。
burrata cheese pizza