2018-02-04
去餐廳食飯遇到餐廳嘅老闆其實並唔係好常見嘅事,而老闆一一咁同你分享佢嘅飲食經,都係一個幾好嘅經驗。今日嚟到呢到,吃上瘋狂呠呠雞,入面有60串有肉,有素的串串。味道係四川的風味,有麻,有香,有辣。呢60串小食都係浸於秘製的汁料之上,說真的一般嘅人食嘅時候都會盡量撇去上面嗰層油,因為感覺嗰層油係一個好肥嘅嘢,個罪惡嘅根源,包括我。但原來老闆話上面嗰層野係四川嗰度係一個必食嘅油,人哋都係為咗上面層油而來,而且係菜油,絕不肥,因為有拒才會食出菜式的真諦。無論大家接受與否,我都建議大家試下試老闆所講的食法,正所謂係各處鄉村各處例,遵守一下,試出真味,可能會體會另一番感受。除咗呠呠雞之外仲會叫左呢一個新出嘅豬手湯。原隻豬手加埋呢一種特別嘅雪豆去煮,飲上嚟個湯清清淡淡,但係會有人參嘅微香味,同埋骨膠原嘅口感,冬天飲剛剛好。呢個湯會另外配備一個辣椒醬,對於我來講呢一個辣椒醬嘅味道好似會有啲怪,但係老闆話原來係四川嗰度好多人可以用呢一醬嘅將整碗飯食完,好似韓國人食飯一定要有泡菜咁,真係好特別。味道人會各有差異,但要忠於自己的味道去選,還是想忠於原味,各位自己想想看。