2025-07-14
聽講肉肉大米長期都好多人排隊,今日特登過嚟沙田新城市朝聖!呢度嘅漢堡排可以自己DIY控制熟度,好玩又好食~現絞現煎和牛漢堡排,師傅喺我面前將九州黑毛和牛拍成厚實肉餅放落大鐵板去煎。煎到4-5成熟就放到我面前嘅小鐵板繼續加熱,同時會放西蘭花一齊煎。西蘭花好易燶,要不停反轉,肉餅底面煎到焦脆先夠香,我鍾意煎到7成熟,外脆內嫩啱啱好。今次期間限定牛油果套餐,有三款口味。芝士味:店員會即場刨大量芝士絲,堆到整座山咁誇張,芝士嘅香滑,為肉餅增加更豐富味道層次同口感,但唔會蓋過本身肉味。期間限定牛油果配他他醬同特調照燒汁,creamy口感同肉排出奇地夾,另肉餅非常juicy,完全係另一種食法。仲有8款醬料自由配,先將肉餅放飯面,等肉汁浸落珍珠米,加隻生雞蛋撈勻,再輪流試唔同嘅醬汁,燒肉醬,洋蔥醬,沙茶醬,黃芥未醬,蒜香辣椒醬等等,可惜肉餅太少了,好想食多幾塊。
今次期間限定牛油果套餐,有三款口味。