2019-01-20 100 瀏覽
❣️呢一日,約左朋友食飯,一如既往,我地又要討論食咩菜式,中菜?西餐?日本菜?正當我地準備開始對戰既時候,朋友突然講左句:「不如食fusion菜?中式mix西式」我即刻黑人問號,到底會係食d咩?❣️位置我地約左係hysan place等,再一齊行過去,黎到利園三期,斜對面就係呢棟叫 Cubus 既大廈,餐廳就位於28樓。❣️環境餐廳分為3個zone,有Bar、Restaurant同Sky Garden,2個人想甜蜜晚餐or一大班人黎飲杯野都好適合。咁我地今晚就係Restaurant食晚餐。❣️Menu 菜式選擇方面,夜晚有set dinner $498/pax,or散叫都得,CWB黎講,呢度價錢合理。Appetizer ⭐️海膽牛油果藜麥蟹肉沙律呢一道相當健康,有廣受修身人士歡迎既藜麥,呢個藜麥係經煮熟既,唔會鞋口,加埋鮮味既蟹肉、薄切既牛油果,同火炙過既海膽。味道好smooth,但又有creamy既海膽。Dim Sum⭐️竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角廚師將竹炭甘筍汁加入左鹹水角嘅外皮,吃得出個外皮有甘荀嘅甜味,而餡料方面,用咗上乘既黑毛豬,令平凡既咸水角變得不平凡。Soup⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦湯一入

我即刻黑人問號,到底會係食d咩?

❣️位置

⭐️竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角

Soup
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
一入口,飲得出湯底係用左大量既蝦頭蝦殼熬製而成,小d心機士唔得啊,同埋呢個湯比較濃稠,因為廚師將花膠煲到溶哂,令成個湯既膠質好重,美顏佳品啊,仲有螺頭片可以𡁻下,幾豐富。

⭐️金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
係橙紅色既海洋上面,有一堆蟹肉漂浮緊,仲有金箔on top點綴下,忍唔住要影多幾張相先。原本橙紅色既海洋係南瓜羹黎,配埋阿拉斯加蟹肉,味道好match,仲可以舀埋底下既蒸蛋一齊食,蒸蛋既時候掌握得好好,好滑嫩。

Main Course
⭐️西班牙油香臘味炒飯
呢個臘味炒飯好足料啊,有齊臘腸、膶腸同埋臘肉,飯粒又炒得夠香,又有大量既臘腸粒,仲有青椒紅椒粒,口感豐富,可以繼續添飯。

牛油果川味辣子雞
⭐️牛油果川味辣子雞
廚師先將雞件炸到脆卜卜,再將四川菜常用既乾辣椒粒,花椒爆香,將佢地既香味迫出。仲有甜甜地既牛油果粒同青椒粒,中和反辣子雞既辣味。

Drinks
Passionate Dance (cocktail)
⭐️Passionate Dance (cocktail)
以熱情果同橙為主題,將2種水果blend成果汁,再加入rum酒,酸酸甜甜咁,好易入口,幾岩怕酒精味重既女仔飲。仲有一大片熱情果,好靚啊。

Wildberry Dream (mocktail)
⭐️Wildberry Dream (mocktail)
呢杯mocktail就以Blueberry、Cranberry同Rasberry為主題,再加入soda,造成左好靚既漸層效果,甜甜的,為今晚既晚餐作結。

❣️總結
fusion菜,之前會比我一種唔鹹唔淡嘅感覺,驚佢中又唔中,西又唔西咁,但係經過今晚,我開始對fusion菜改觀,以唔同既手法,都可以烹調出一樣既菜式,基至係更好味。
最印象深刻既,會係 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹,因為佢真係幾好味,又有驚喜。
2019-01-18
海膽牛油果藜麥蟹肉沙律
竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
牛油果川味辣子雞
Passionate Dance (cocktail)
Wildberry Dream (mocktail)