2020-01-29 61 瀏覽
位於銅鑼灣鬧市區頂層嘅Cubus 28主打Fusion 新派嘅創意料理,據了解係由資深中廚及西廚雙劍合璧下創作新派中菜及點心。裝潢風格型格時尚,亦會不定期舉辦唔同嘅節日主題活動,更能夠係場內飽覽維港景色,氣氛真係一流啊!🔷一人品嚐套餐(x2) 💰688x2 🔹前菜🔻海膽牛油果藜麥蟹肉沙律 💙70/100呢道「沙律」以意想不到嘅姿態呈上,好似一層層咁嘅方式鋪左不同嘅食材。海膽鋪左係面層,引人入勝外海膽味細膩甘甜。牛油果放左係中間,食到一種好Creamy嘅味蕾。最後有藜麥及蟹肉,加重左口感外仲能夠增加飽足感。🔹湯羹🔻花膠螺頭片波士頓龍蝦湯 💰+20 💙80/100骨膠原豐富嘅花膠配埋龍蝦,可以話係一道真材實料嘅湯品。濃濃嘅龍蝦湯底仲食到又鮮又爽嘅小龍蝦肉,既有派頭又豐富,奢華得黎又養身。🔻蟲草花黑松露野菌湯 (v) 💙75/100呢個湯係由中式蟲草花配上西式的黑松露,估唔到兩款截然不同的材料可以咁夾,黑松露味十分濃郁、明顯。蟲草花鋪左係表面有畫龍點睛之效果,飲落又濃又滑,散發左滿溢的菌香味。🔹小菜或主菜🔻西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 💙75/100此豬鞍賣相非常精緻美麗,豬鞍本身十分厚身,烹調

🔷一人品嚐套餐(x2) 💰688x2
🔹前菜
🔻海膽牛油果藜麥蟹肉沙律 💙70/100

🔹湯羹
🔻花膠螺頭片波士頓龍蝦湯 💰+20 💙80/100

🔻蟲草花黑松露野菌湯 (v) 💙75/100

🔹小菜或主菜
🔻西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 💙75/100

此豬鞍賣相非常精緻美麗,豬鞍本身十分厚身,烹調到七至八成熟,可以見到豬鞍肉質呈現鮮麗嘅粉紅色,非常嫩口。咬落去肉汁豐富,沒有根位,不會過韌而且脂肪分怖均勻。伴菜亦都非常多姿多采,有甘筍、小粟米、西蘭花、薯仔等,吃得滿滿的滿足感。

🔻香蔥黃金莎炒飯 💰+128 💙75/100
呢個炒飯換個名就是鹹蛋炒飯,炒得粒粒分明,每粒飯都好有黃金莎莎的鹹香味。潤而不膩、透得黎又不會滿嘴油,配埋蛋黃及香蔥簡直齒夾留香。

🔹點心
🔻黑珍珠海膽燒賣 💙85/100

兩粒非常雅緻矜貴的燒賣,以別緻的蒸籠呈上,內餡有新鮮爽口的鮮蝦,表面鋪左甘甜海膽及魚子醬,一淡食落口真係既不捨又享受。海膽味及蝦肉相輔相成,做到1+1大於2之效果。

🔹甜品
🔻桂花香檳青檸糕 💙75/100

味道上會以香檳青檸味明顯,但卻會帶有陣陣的桂花清香,酸甜得黎又有清香感。口感會偏向jelly口感,入口溶化,表頭放棄左少許金箔既能增添高貴感,亦能有點綴之意。
2020-01-12 226 瀏覽
古語話女大不終留,我就話仔大不終留至真,聖誕將近亞仔節目滿滿,好在還有貼心綿襖乖女陪我過節啫亞女訂咗呢間餐廳同我預祝聖誕,上網查先知原來是食新派創意中菜,餐廳位於頂層28樓連埋天枱花園,可以飽覽維港煙花景色添前菜~法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬鵝肝煎得外脆內軟,口感柔軟綿密,入口香甜細膩,像幼滑的奶油般在口裡溶化,配搭中式的手打酸梅醬創新之餘又可減低鵝肝的油潤感,幾夾喎湯羹~花膠螺頭片龍蝦湯龍蝦湯呈橙紅色,質感濃稠,味道鮮甜濃郁,創新配搭螺頭花膠,更顯貴氣~蟲草花黑松露野菌湯湯的質感夠濃稠,入口有好濃香的菇菌味,但又帶淡淡獨特的黑松露清香,加入蟲草花作點綴增加口感點心~竹炭甘筍汁黑毛豬咸水角以南瓜造型的咸水角,外形神似,外皮酥脆內裡軟糯,餡料肉香滋味主菜~盆曬生抽安格斯乾炒牛河乾炒牛河就食得多,但要做得好食就真喺唔易,牛肉嫩滑焦香而不韌,河粉則爽滑而有咬口,加上盆曬生抽味道更鮮,豉味更香西班牙伊比利亞黑毛豬鞍黑毛豬豬鞍肉質鬆化,肉味濃郁,脂肪分佈如大理石紋,油潤甘香,肉嫩多汁,肉質帶有獨一無二的橡果香味甜品~桂花香檳青檸糕桂花糕加入青檸汁製成,酸甜清香,入口仲帶少許酒香,綴以金箔賣相一流

前菜~法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬

湯羹~花膠螺頭片龍蝦湯

~蟲草花黑松露野菌湯

點心~竹炭甘筍汁黑毛豬咸水角

主菜~盆曬生抽安格斯乾炒牛河

甜品~桂花香檳青檸糕

餐廳原來可以室內放煙花,預祝大家聖誕快樂,全場報以熱烈掌聲

2019-12-23
  • 桂花香檳青檸糕
  • 盆曬生抽安格斯乾炒牛河
  • 法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬
  • 蟲草花黑松露野菌湯
2020-01-01 724 瀏覽
聖誕前夕緊係要帶埋母親大人去食餐好嘅慶祝下啦貳捌位於銅鑼灣開平道高級食廈頂層樓高三層二十八樓主打新派中菜廳及酒吧裝潢創意時尚而且大量落地玻璃窗設計天台設有露天酒吧提供酒水的煙而且可以飽覽維港景色法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬法國鵝肝經過高溫煎封表面金黃焦脆同時內部依然保持細膩柔滑;餐廳創新配搭中式鮮打酸梅蘸醬酸香清爽菜式整體溫潤甘香油膩感輕花膠螺頭片波士頓龍蝦湯波士頓龍蝦湯色澤橙紅質感稠厚而且混搭中式海味熬煮濃香鮮甜同時美顏煥膚蟲草花黑松露野菌湯黑松露菌混合野菌打蓉煮製菌香輕柔細緻配搭蟲草花滋補養生適合素食者盆曬生抽安格斯乾炒牛河生抽沿用古法盆曬經過三重發酵豆膠濃稠而且鹹鮮醇和配搭牛河爆炒燶邊鑊氣十足;安格斯牛肉質柔軟腍滑而且河粉透薄乾爽配料豐富西班牙伊比利亞黑毛豬鞍西班牙伊比利亞黑毛豬主以橡果餵飼肉質細嫩清香而且油脂豐腴分佈均勻;豬鞍厚切燒烤肉質粉嫩緊緻簡單佐以調料已經好正竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角餐廳結合西方食材以及粵式點心獨創新派菜式造型精緻;角皮揉合竹碳以及甘筍搓製油炸飽滿鼓脹而且酥脆軟糯桂花香檳青檸糕青檸以及桂花清酸消滯減膩配搭香檳酒香輕淺感覺輕盈最後餐廳仲放室內煙花預祝各位食客聖
聖誕前夕緊係要帶埋母親大人去食餐好嘅慶祝下啦

• 法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬
  • 盆曬生抽安格斯乾炒牛河
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
2019-12-27 367 瀏覽
Christmas time is almost here❄️my friends and I decided to have an early celebration this year, and we picked Cubus 28.As you may know, Cubus 28 is located at the heart of Causeway Bay, and you could see the pretty view of HK Island from the restaurant!The appetizer was Pan-fried foie gras. Unlike the usual foie gras, it came with Chinese fresh sour plum sauce instead of regular cranberry sauce, this combination made the dish quite interesting! The foie gras was moist in the inside and a little b

The appetizer was Pan-fried foie gras. Unlike the usual foie gras, it came with Chinese fresh sour plum sauce instead of regular cranberry sauce, this combination made the dish quite interesting! The foie gras was moist in the inside and a little bit toasted on the outside, not greasy at all!

Then a dim sum was served. It was Siu Mai with sea urchin and salmon roe, not a common combo for siu mai! Surprisingly it was quite delicious with a hint of ur chu in natural sweetness.

There were 2 main courses that I would really wanna introduce. The first one was vegan bbq pork. It looked so real that you couldn’t distinguish it from the real cha siu. The outside was caramalized so it was quite crunchy, and the ‘meat’ was chewy and paired up well with honey sauce.

The second one was panfried Korean Hanwoo ribeye steak(韓牛肉眼). It was succulent and the flavor was strong. The quality of the steak was so good that it could melt in your mouth.

The dessert was Osmanthus & lime pudding with champagne. The lime flavor was intense so it made the floral and champagne flavors less flavorful, but it was still a decent dessert!
  • 黑珍珠海膽燒賣
記住要共最美的人分享每個夜晚💕登上28樓享用晚餐,面向銅鑼灣夜景,背望跑馬地燈光,環境相當華麗;室內裝潢時尚,價錢中上,但物超所值。先來前菜,櫻花蝦乾避風塘茄子層炸得非常香脆,茄子卻保持細嫩,雖說茄子是吸油的食物,廚師卻把前菜烹調得出神入化,沒有半點油膩感👍我選擇草蟲花黑松露野菌湯野菌味相當濃郁,散發著淡淡的黑松露味,而且打得非常香滑,小小的分量不會一下子填滿肚皮。黑珍珠海膽燒賣😍與外面的酒樓的燒賣相比,這個燒賣小小的一粒,精緻的,味道亦都豐富,沒有豬肉的油膩感,沒有吃到有味精的感覺,面頭放上黑松露,極盡華麗,而且即叫即蒸,新鮮熱辣。主菜的牛油果酸味辣子雞是我極力推薦的從來沒有想過牛油果入饌配上家禽肉類會如此配合,也許不是菠蘿,士多啤梨才能夠擔當這個角色,味道不算太辣,只要不要吃掉辣椒仔就不會麻;牛油果是很難熟成的一種水果,用上的牛油果 生熟程度適中,偏向挺身,爽口又不覺生。晚餐中段,隔離桌的食客慶祝生日,餐廳內部突然有一說閃光,原來是放射煙火,感覺相當華麗奢華,沒帶半點煙火味,煙火持續了數分鐘,讓食客把握時機拍照留念。
記住要共最美的人分享每個夜晚💕

先來前菜,櫻花蝦乾避風塘茄子

我選擇草蟲花黑松露野菌湯
黑珍珠海膽燒賣😍

主菜的牛油果酸味辣子雞是我極力推薦的

2019-10-22
  • 黑珍珠海膽燒賣
  • 櫻花蝦避風塘茄子
  • 牛油果川味辣子雞
  • 蟲草花黑松露野菌湯
難得同閨蜜👭食晚飯密密傾,揀左黎Cubus28嘆住靚景fine dine一大塊落地玻璃睇晒成個夜景🌃特別有Mood可惜今晚落毛毛下個天好濛餐廳裝潢好有格調同設計感上層仲有個空中花園,唔凍同埋無落雨既都想坐室外坐低左待應即刻埋黎介紹菜單,態度誠懇,又夠笑容坐位舒適,成間店都寬敞明亮,所以坐得好舒服👍🏻點完餐,好快就上菜🤤前菜係海膽牛油果🥑藜麥蟹肉沙律賣相好精緻,而且層層分明,視覺上已經享受左先上層既牛油果蓉打成醬,非常creamy入口非常滑,食唔到任何顆粒,有慢慢調味帶出牛油果既清新中間係🦀蟹肉有濃濃既蟹味咸咸地仲有濃濃既鮮味,仲食到一絲絲既蟹肉底層係藜麥,略微調味,一粒粒幾有口感整體配搭幾夾,無違和感,加埋海膽食再增添左海膽特有既咸鮮香值得一提 沙律🥗個醋剛剛好 唔會太濃太酸清清地,甜中帶酸,仲有海鹽等調味,幾fresh幾開胃配埋紅色既紅菜頭醬同埋黃色既杏桃醬,就更加唔會單調👍🏻好既開胃菜確實令人開胃,下一道係菜係湯松草花黑松露野菌湯成個湯既texture好Rich 入口係滿滿既野菌味,伴隨住黑松露香飲得出係真材實料用蘑菇打出黎加入忌廉增加奶香,整體感覺更有層次中間松草花既配搭幾新鮮,

一大塊落地玻璃睇晒成個夜景🌃特別有Mood
可惜今晚落毛毛下個天好濛

餐廳裝潢好有格調同設計感
上層仲有個空中花園,唔凍同埋無落雨既都想坐室外

坐低左待應即刻埋黎介紹菜單,態度誠懇,又夠笑容
坐位舒適,成間店都寬敞明亮,所以坐得好舒服👍🏻

點完餐,好快就上菜🤤
前菜係海膽牛油果🥑藜麥蟹肉沙律

賣相好精緻,而且層層分明,視覺上已經享受左先
上層既牛油果蓉打成醬,非常creamy
入口非常滑,食唔到任何顆粒,有慢慢調味帶出牛油果既清新
中間係🦀蟹肉有濃濃既蟹味
咸咸地仲有濃濃既鮮味,仲食到一絲絲既蟹肉
底層係藜麥,略微調味,一粒粒幾有口感
整體配搭幾夾,無違和感,加埋海膽食再增添左海膽特有既咸鮮香
值得一提 沙律🥗個醋剛剛好 唔會太濃太酸
清清地,甜中帶酸,仲有海鹽等調味,幾fresh幾開胃
配埋紅色既紅菜頭醬同埋黃色既杏桃醬,就更加唔會單調👍🏻

好既開胃菜確實令人開胃,下一道係菜係湯
松草花黑松露野菌湯

成個湯既texture好Rich
入口係滿滿既野菌味,伴隨住黑松露香
飲得出係真材實料用蘑菇打出黎
加入忌廉增加奶香,整體感覺更有層次
中間松草花既配搭幾新鮮,咬落微韌有啲口感

朋友揀左花膠螺片波士頓龍蝦🦞湯

入口質感好濃滑,成個口腔都係龍蝦既香 同 鮮
加入左螺片同花膠令成個湯既鮮味更上一層樓
平時屋企飲既花膠螺片頭已經好鮮,估唔到同樣方法用落西湯都Work👍🏻
螺片同花膠唔會腥,仲令個湯多左啲口感
中間仲有龍蝦肉質爽口唔韌,味道微咸新鮮
整體配搭好好,推介😋

下一道菜係點心,我揀左 黑珍珠海膽燒賣

綠色燒賣皮係用菠菜整,雖然食落味道上無大分別
但一黃一綠幾吸睛,幾有心思
即叫即蒸,食落非常熱辣辣👍🏻
燒賣都幾大粒,咬落口偏厚實
好真材實料,無咩肥豬肉
所以食完個口都仲係爽唔會油淋淋
豬肉味幾突出,入面仲有好幾隻好爽口蝦🦐
令燒賣多左一份鮮味,而上面”海膽同埋黑魚籽就更加令成個鮮味更上一層樓

休憩左一陣終於到主菜
我點左 西班牙🇪🇸黑毛豬鞍

值得一讚豬鞍既熟成非常剛好,切開好粉嫩
肉質好Tender又好Juicy
食落好香豬味又軟腍,好好食😋
醬汁味道幾香,濃稠度剛好,配豬鞍幾夾,令豬鞍整體味道更上一層樓
另外配菜既煎薯外脆內軟,加左海鹽微微調味
點埋醬汁同豬鞍一齊食成個combination好好,感覺好滿足☺️

朋友叫既牛油果川味辣子雞

一上菜就聞到好香好開胃既辣味
入口醬汁係麻辣,但唔會辣到飛天,非常香口惹味😋
雞粒份量唔少,炸到香脆但唔會好油膩
肉質幾爽,而且去晒骨,啖啖肉超開心
第一次食辣炒雞配牛油果🥑
而且意外地夾,牛油果既獨有既香味為整道菜加添左清新
食落無咁油膩無咁重口味👍🏻

最後甜品係 桂花香檳🍾️青檸糕
入口第一下係青檸味,甜酸甜酸咁可以解膩
然後有一陣陣既桂花味,最後有淡淡既香檳味
味道層次幾豐富👍🏻

總括而言,餐廳環境,氣氛,佈置去到服務都一流
食物心思,水準,味道都係符合預期
非常適合聚會、慶祝、同情人/閨蜜慢慢食慢慢傾☺️
2020-02-05 0 瀏覽
新年假期食餐好,享受悠閒嘅lunch,去咗銅鑼灣嘅cubas 28。呢度環境超高級,景色怡人,喺度用餐非常寫意享受, 而且服務都非常好 。午飯時間喺度享用咗semi-buffet,我點咗紅酒乾蔥美國牛扒 ,朋友就揀咗香蒜高僧魚。自助沙律吧選擇好豐富,我好鍾意鹹水角,賣相精緻,而且脆卜卜,個皮好脆口,好好味。 餐湯係粟米湯 ,我又食咗好多沙律菜,好新鮮 。主菜嘅牛扒非常yummy ,牛肉味香濃,好juicy😋😋😋😋

2020-02-04 0 瀏覽
銅鑼灣餐廳林立,要搵好嘢食一啲都唔難。今日同朋友提早慶祝聖誕節,就喺Instagram見到一間無論係環境定係食物都好睇得下嘅Cubus 28!除咗一般嘅餐牌之外,當日仲有試食餐單,雖然規範左食物款式,但係由前菜、餐湯去到甜品都有唔少嘅選擇。等待緊食物嘅途中,見到餐廳原來有條樓梯上天台,係晚飯時間過後,都見到唔少客人上去飲嘢,相信係roof top bar,好chill嘅感覺。首先嚟到嘅係兩款餐湯。第一款係龍蝦湯,呈鮮橙色,質感濃稠,遠處已經聞到鮮香味道。湯入面都有龍蝦肉絲,不過我同朋友都覺得比較濃味。另外一款就係黑松露蟲草花野菌湯。蟲草花浮於餐湯之上,野菌湯口感並無龍蝦湯咁杰身,反而更加清爽,驚得我歡心。前菜就有海膽牛油果藜麥蟹肉沙律。一個非常清新嘅配搭,quinoa做base,上面有蟹肉絲,然後再舖上打碎左嘅牛油果肉。最頂仲有少少海膽。呢份沙律嘅賣相別緻,亦非常refreshing,作為頭盤都幾開胃。之後有兩份造型特別嘅點心。其中一份係賣相似南瓜嘅鹹水角,另一份係用料特別嘅燒賣。前者咬落香脆,而裡面都仲帶點軟糯,加埋鹹香滿溢嘅肉粒,都幾有卓頭。後者有一份普通嘅燒賣,演變成fusion

之後有兩份造型特別嘅點心。其中一份係賣相似南瓜嘅鹹水角,另一份係用料特別嘅燒賣。前者咬落香脆,而裡面都仲帶點軟糯,加埋鹹香滿溢嘅肉粒,都幾有卓頭。後者有一份普通嘅燒賣,演變成fusion菜式,加入左海膽同埋魚子之後,變得鮮味十足,有畫龍點睛嘅感覺!

而當晚嘅亮點,就係西班牙伊比利亞黑毛豬豬鞍。豬鞍大概七至八成熟,切落去仲見到豬肉粉嫩,呈淡淡粉紅色。果然食落都非常細軟多汁,豬味香濃,比起坊間食到嘅黑毛豬更為軟滑,我哋都讚不絕口。
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
2020-02-01 22 瀏覽
因為胃口唔大,所以對於半自助餐情有獨鍾❤️鍾意有得按住自己喜歡嘅食物去攞之餘,亦都有一款高質嘅主菜。.之前一路都食開一間連鎖集團嘅半自助餐餐廳,最近發現到銅鑼灣呢間樓上高質景觀酒吧餐廳下晝都開始提供半自助午餐,價錢唔貴,勝在景觀更加開揚。今日呢一試確實有驚喜,未食主菜先品嚐沙律吧嘅各款水果同埋點心,排列整齊亦都覺得衛生嘅感覺。沙律吧嘅生果睇落新鮮, 另外仲有啲意式巴馬火腿,乾火腿,煙燻火腿... 款式選擇不算少👍點心方面,蝦餃燒賣看似中式嘅點心,廚師亦都將佢嘅外型包裝得好fusion,味道當然亦都更上一層樓。蝦餃稱得上真正皮薄餡靚,入面嘅鮮蝦爽口彈牙!燒賣亦都冇咗出面酒樓嗰種肥豬肉嘅肥膩感。 🍽️主菜方面分別點左✔️香蒜高登魚同埋✔️蜆肉意粉。個人特別喜歡前者,香煎嘅魚柳配上軟綿嘅薯蓉,偏向西式中間有帶點中式嘅fusion,調味啱啱好,將味淡嘅魚柳變成香口嘅味道,卻唔會話過於濃烈,後者嘅意粉並唔係普通平民茶記嘅蜆肉炒意粉咁簡單意粉嘅口感,爽口唔會煮得過淋,醬汁唔會遮蓋到蜆肉本身嘅鮮甜味美。午餐人均唔使2️⃣0️⃣0️⃣蚊對住個咁嘅環境,仲可以坐上一段時間,冇驅趕壓力,實在難得,誠心推介,絕對係午餐gath
🍽️主菜方面分別點左✔️香蒜高登魚同埋✔️蜆肉意粉。
午餐人均唔使2️⃣0️⃣0️⃣蚊
對住個咁嘅環境,仲可以坐上一段時間,冇驅趕壓力,實在難得,誠心推介,絕對係午餐gathering嘅好地方🎉
2020-01-18
銅鑼灣Cubus 28, 主打中西混合Fusion菜式。餐廳裝潢風格創意時尚型格,落地大玻璃,感覺舒適開揚,舒適寧靜。餐廳居高28樓,可看到維港景色。職員服務非常有禮貌。今日同朋友新年聚聚,黎到28食午餐,價錢由HK$188起,凡惠顧任何一道主菜,就可以享用沙律吧的美食及點心一款。沙律吧的食物選擇多,有沙律菜及配料、巴馬火腿、煙三文魚,而所有蔬菜都非常新鮮,口感清新爽脆。個點心萬聖節造型的南瓜外形既黑毛豬咸水角,有別於一般的咸水角,外層非常脆口,饀料juicy入味。主菜我叫左香蒜高僧魚,魚塊外層脆,魚肉嫩口。伴菜都好好味,仲有d淺紫色既薯蓉,好味。同朋友係度談天說地真係好享受。
銅鑼灣Cubus 28, 主打中西混合Fusion菜式。

同朋友係度談天說地真係好享受。
  • 黑毛豬咸水角
2020-01-27 15 瀏覽
位於銅鑼灣高級食廈頂層樓新派中菜廳,主打係Fushion菜色,內裏裝潢創意得嚟又唔失貴氣,落地玻璃可以慢慢享受維多利亞港景色。小編就試咗佢地嘅一人品嚐套餐 💰668 7⃣#前菜 海膽牛油果藜麥蟹肉沙律賣相真心相當別緻,炙燒海膽嘅鮮甜同牛油果嘅油香令到淡而無味嘅藜麥,無論口感定話味道都提升幾個Level。#湯羹 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯 小編見到呢個湯名真係只能話創新,橙紅色嘅湯色真係唔洗形容有幾濃郁龍蝦味,花膠令質感更加稠,每啖骨膠原滿滿又貴氣。-蟲草花黑松露野菌湯上檯即刻聞到黑松露獨特嘅清香,飲落去好舒服嘅菇菌味,份量控制到啱啱好。#點心黑珍珠海膽燒賣燒賣細細一粒但內陷真係好新鮮,即叫即蒸,真係同出面酒樓味精超級重果啲,完完全全無得比。#主菜西班牙伊比利亞黑毛豬鞍呢個豬鞍真係無得頂,脂肪組織比例真係好均勻,外香內嫩兼且一啲都唔乾,仲聞到陣陣橡果香味。-香蔥黃金莎炒飯呢個飯需要額外加$128,雖然外相普普但拍咗手叫左絕,每一粒米都充滿鹹蛋黃精華,蔥得幾粒但唔知點解香味十足。#甜品 桂花香檳青檸糕酒味唔會話太濃,青檸同桂花都幾夾,酸甜得嚟帶點桂花清香,金箔點綴貴氣逼人。

前菜

主菜

香蔥黃金莎炒飯

甜品
2020-01-20 69 瀏覽
今天很榮幸能夠在這間位於銅鑼灣的高級新派中菜館用餐。先介紹一下這間餐廳的由來:「Cubus 28」 主打新派中菜與點心。老闆請來曾經在五星級酒店任職的大廚和已榮休的點心師傅重出江湖,炮製美味驚艷的中菜。特別的是,老闆原來是位年輕人,「子繼父業」,希望以創意嶄新的方法達成任廚多年父親的心願,為餐廳注入西方元素,將中西餐融合,亦為香港人呈現和而不同的Fusion菜,當中的精神和心思,令我十分佩服和欣賞。「Cubus 28」位於銅鑼灣摩登大廈Cubus的28樓。一踏進餐廳,華麗奪目的裝修馬上湧入眼前,設計充滿時尚感,甚有氣派。落地大玻璃令餐廳採光度十足;閃閃生輝的高樓大廈每每林立,食客能夠一邊欣賞繁華港島的美景,一邊好好品嚐美食。餐具以雲石紋理與玫瑰金作主色,配合周邊的環境,相映下更顯高貴的氣質。與老闆聊天後,才得知餐廳原來有三層;上層是天台,可以與朋友飲酒、吃水煙、談天說地,氣氛十分好。中層就是新派中菜館。下層是唱K、聚友尋樂。聽起來像「一站式的服務」,用膳過後可以選擇與朋友放鬆一下。重點放回中層新派中菜的食物上。經老闆講解與提議後,我們選擇了「品嚐菜單 Tasting Menu」$688
今天很榮幸能夠在這間位於銅鑼灣的高級新派中菜館用餐。

重點放回中層新派中菜的食物上。經老闆講解與提議後,我們選擇了「品嚐菜單 Tasting Menu」$688一位,10% service charges。

前菜:法式香煎鵝肝配中式鮮打酸梅醬 Panfried Foie Gras with fresh Chinese sour palm sauce

有心思的擺碟,恍如一幅藝術品,再配合吸引的食材,往往令食客更垂涎三尺。 廚師把鵝肝煎得外脆內軟,真的很軟熟,一咬滲出滿滿的油脂,卻不會很肥膩。自家製的酸梅醬很特別,為法國鵝肝加入港式元素。最後夾上又薄又脆的多士一同進食(我認為他們特意選擇比較薄身的多士,令鵝肝味道更為突出),讚口不絕👍🏻

湯羹:蟲草花黑松露野菌湯
Cordyceps black truffles wild mushroom soup (vegetarian)

這個湯,我十分期待,因為我對黑松露有種莫名其妙的喜愛💓 這個黑松露野菌湯不負眾望,十分有水準。黑松露很濃郁,加上不同的野菌,菇味突出,湯上的蟲草花更是畫龍點睛。
蟲草花黑松露野菌湯

友善好客的店員不時主動為我們更換餐碟與餐具,更時常添水,盡顯優質的服務態度。

小菜或主菜:
(一)盤晒生抽乾炒安格斯牛河
Stir fried rice flat noodles with Angus beef and premium soy sauce

「乾炒牛河」相信每位香港人定必吃過。要把這道深入民心的菜式加以調整,絕對是件有難道的事。到底在中西合璧下的乾炒牛河會有何特別呢?牛河賣相非常吸引,香噴噴,拍照後忍不住快快嚐一口,「哇,好好吃!」。香港人對乾炒牛河情有獨鍾,比起市面普通的牛肉,換上安格斯牛,牛味更為濃烈,肉質軟腍,令牛河錦上添花。河粉炒至乾身,不肥膩;高級的豉油令牛河口感更豐富。絕對是色香味俱全之作!

(二)香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
Pan fried Spanish Jberico pork loin chop

這個豬鞍也是我吃過最好味的,賣相精緻,表面微微煎至焦香。慢慢切開,厚度充足,豬鞍肉質呈現美麗的粉紅色,外面是淡啡色,內裡是迷人的粉嫩,層次分明。咬下去,豬鞍非常嫩滑,肉汁豐富,沒有一點硬到咬不開的。除了主角黑毛豬鞍,伴碟的蔬菜們(蕃茄仔、甘筍、小粟米、西蘭花、薯仔)都發揮了作用,味道溫和,帶點爽脆,平衡了豬鞍的肉感。一直吃下去是滿滿的幸福感。

點心:
竹炭甘筍汁黑毛豬咸水角
Bamboo charcoal and carrot sauce ‘Ham Sui Gok’ with lberico pork

老闆推薦我們一定要吃這個咸水角,是餐廳的一大特色點心。一碟兩件的咸水角呈上,一黑一橙,很精緻。我相信黑色的那件就是用竹碳混合包皮而成;橙色那件就是甘筍汁。咸水角炸至外脆內香,外皮鬆脆,內涵材料十足,黑毛豬軟腍而濃郁,比起坊間吃特更有口感。

甜品:桂花香檳青檸糕
Dark plum hawthorn pudding with red wine and gold flakes

甜品夠特色吧,賣相晶凝通透,濃烈清香的青檸味,配上清新甜味的桂花,加上點點酒味,把剛才晚上的飽肚感一掃而走,換來舒服的清爽味道,也是中西合璧的最強境界。
桂花香檳青檸糕

「Cubus 28」環境裝修與餐具佈置十分高貴大方,營造出優雅知性的氣氛。各樣食物的質素很高,配合店員高質的服務態度,使食客滿載而歸。單單是環境與食物,不太多餐廳能夠媲美。價錢方面,每位大約$700,以這樣的質素,亦算恰當。
2020-01-16
  • 香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
  • 盆曬生抽乾炒安格斯牛河
2020-01-01 90 瀏覽
放假前夕,約了閨密聚一聚,見個面chill下,搵到呢間位於銅鑼灣頂樓既Cubus 28,上到黎環境好開揚舒服,旁邊還有一列semi-buffet食物,相當吸晴😍安排座位後,已經想忍唔住出去拎沙律食😂🤪還是乖乖地先點main course😅分別點了:🌟香煎三文魚柳 配 金巴利汁 $188🌟三文魚柳煎得皮脆味香,肉質好嫩滑,啖啖都充滿好豐富既油脂😍濃濃的Omega 3🤪口感一啲都唔會油膩;淨係賣相已經相當吸引😋個人認為不用配金巴利汁食,味道都好滿足了😍🌟香煎澳洲肉眼扒 配 乾蔥紅酒汁 $208🌟熟度揀了五成熟,腍滑多汁,配埋紅酒汁更能帶出肉眼扒的鮮味😍點完Main Course後,就出去buffet bar拎沙同點心食,semi buffet黎講,選擇有點特色,竟然有中式點心,中西合璧,很多元化🤩最後,配埋杯香滑咖啡,呢個好chill既lunch滿足了🥰🥰

分別點了:

🌟香煎三文魚柳 配 金巴利汁 $188🌟

🌟香煎澳洲肉眼扒 配 乾蔥紅酒汁 $208🌟

熟度揀了五成熟,腍滑多汁,配埋紅酒汁更能帶出肉眼扒的鮮味😍