2016-11-07 200 瀏覽
連續兩日去左灣仔潮洲滷買滷味,不過尋日拎番屋企果盒比我再搖又搖整到好核突,比我媽話梗係啦,行左5個鐘街先拎番黎,唔似星期六果日買完即番屋企😑話說我點解去潮洲滷買滷味? 講起黎都係皆因上兩個星期左右同朋友食晚飯,途經石水渠街時聞到陣好濃郁既滷水味,而且夜晚七點幾仲有十幾個人排隊買,我諗應該好食所以先會咁多人捧場,不過果日趕時間食飯冇去買黎試,但深深留下潮洲滷既香味印象。咁岩星期六正正係姨甥女滿月之喜,我又出左黎灣仔,下晏有親戚上黎屋企探姨甥女,作為姑媽既我自然想買料加餸賀賀。阿媽話識食滷味既當然要買滷水鵝,所以我就買左一斤鵝,一啲豬腸,滷水蛋同豆腐。師父刀工超好,原本一大斤既原隻鵝經師傅多年累積經驗既巧手將鵝切得薄薄,每件份量相當平均。👍家人有讚無彈鵝肉,滷汁甘醇香甜,滷得入味,從鵝肉到鵝骨每處都滿佈滷水香濃,肉質鮮嫩彈牙,連弟婦既幾歲小表妹都食到唔停口。阿媽難忘鵝肉越嚼越香,所以星期日我又黎買,話我媽覺得同出面食開好唔同,特別鮮,再問師父點解啲鵝咁好味,用咩料煮滷汁同係啲乜鵝黎。師父話啲滷汁就係秘密,不過用左好多唔同香料調製,鵝就採用獅頭鵝,而鵝公鵝乸既肉質都各有好食之處。至於豬腸既美

至於豬腸既美味僅次於滷水鵝,豬腸處理得好乾淨,完全冇腥味,滷汁滷得透徹,且有嚼勁,我最愛食。
豆腐乾外層滷得挺身,內裡豆腐小孔吸索濃厚既滷汁,沉香入味,難以抵擋其可口。
滷蛋蛋白有彈性,一口咬落香味撲鼻,食滷味要有滷蛋,感覺先係最完整。
如果覺得味道唔夠可以加醬料調味,家人同我都覺得味道岩岩好,所以都冇加到。
除左有滷水鵝賣,呢度仲有滷水鴨賣。
潮洲滷既滷味一食難忘,相信之後再黎開灣仔阿媽一定又黎要加料。
2016-11-05
外賣自取