2019-12-16 216 瀏覽
潮州滷水外賣店,在每個街市嘅角落總會搵到一間。今日有幸嚟到灣仔嘅街市,經朋友介紹搵到呢間潮州滷水店,發現意外嘅驚喜。首先不得不讚,呢間滷水店好多的滷水唔係事前整定大量,而係因為當日嘅銷售情況在不斷添加。好似我當日你買嘅時候剛巧滷水鵝全部已經售罄,師傅講明要等新一隻出來要等15分鐘,即係佢哋係不斷提供新鮮嘅滷水出嚟呢點真係要讚一讚。去到味道真係不得了,滷水有啲地方做得唔好係會一種死咸既感覺。但係呢一間味道剛好而且層次分明,你會食到好層次香料既渾合,所以係不論係今日呢個下庒滷水鵝或者係搭單嘅蛋同雞翼,味道都一樣咁好。價錢略貴,但物超所值,加餸必備。

價錢略貴,但物超所值,加餸必備。
下庒滷水鵝
下庒滷水鵝
2019-10-20 545 瀏覽
#cassiegowanchai-係灣仔翻工嘅人,會唔會返工午餐快食會選擇燒味飯?又或者收工會砍料翻去當一碟餸呢?如果有嘅話,可以留意依間「潮州滷」。💕-佢係灣仔站A3出口對住嘅石水渠街,好容易搵到。去到門面見到,雖然係小店,但係都有少少明星光顧過,同埋有雜誌嘅報導。仔細睇下報導,發現佢地其實係一家人自己經營嘅小店,賣點係佢地嘅滷水唔係得個鹹字,比較清香,香料味好濃郁。😍-我今次就打包左隻滷水鵝翻屋企加料。原來滷水鵝同鴨嘅分別真係好大,鵝肉食落真係嫩滑好多,肥油唔多,入口鹹中有滷水料嘅清香,味帶少許甜。食到最後都唔覺得膩。另外,仲有加左少少配料,紅腸、腎同蛋,翻屋企再炒碟菜就已經完成一晚嘅餸菜。今次完全顛覆左我對滷水嘅理解,原來唔係鹹就等於入味,原來滷水鵝係咁好食!🥰-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️潮州滷 (灣仔)📍灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗-
#cassiegowanchai
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️潮州滷 (灣仔)
📍灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗
2019-10-08 485 瀏覽
行到邊食到邊~灣仔-今日剛好在此,一定來到我最喜愛的小店加餸回家。與家人一起分享這個經濟又實惠的滷水食物。-HK$18/起豬大腸~之前吃過後便念念不忘😆。豬大腸處理得好,非常乾淨沒有異味,軟香柔滑。-HK$7/隻滷水雞翼、HK$10/2隻滷水蛋、HK$20/大鵝腎~爽脆,送汽水或啤酒一流、滷水雞髀(忘記價錢)~全部非常入味又不會太鹹。-HK$127/斤滷水鵝~半肥瘦、肉質嫩又入味蘸著酸汁來吃更惹味🤤-每次來到有選擇困難症,每一樣滷水食物都想食。老闆每次也笑臉迎人,推介有什麼好吃給我。還要排🉐️整整齊放在外賣盒。一邊行一邊聞到好香滷水汁味。回家後也要排靚靚
行到邊食到邊~灣仔

2019-10-07
外賣自取
$75 (其他)
2019-10-04 378 瀏覽
食滷水當然要食潮州滷水,貪佢夠正宗。今日經過灣仔比佢門面吸引了過去,大大隻滷水鵝、雞掛左廚窗,更有一盆盆的鵝腎、豆腐、大腸等等...望見到都忍不住下單了。今次買了滷水鵝、滷水豬大腸、滷水豆腐和滷水蛋。外賣拎走時,店員都貼心提示,天氣炎熱,回家後要打開外賣盒通風一下。鹵水豆腐滷水豆腐香濃豆味,且鹵水味道濃郁入味。鹵水雞蛋 雞蛋入味,但食起來不會有太咸的感覺。鹵水豬大腸豬大腸煙靭,有咬口且不算太肥膩,鹵水味濃郁。滷水鵝 滷水鵝肉質肥瘦適中,滷水味香濃,但也沒有蓋過鵝肉的味道,(店中有獨立包裝滷水汁,白醋相當貼心)
食滷水當然要食潮州滷水,貪佢夠正宗。

今次買了滷水鵝、滷水豬大腸、滷水豆腐和滷水蛋。

鹵水豆腐
滷水豆腐香濃豆味,且鹵水味道濃郁入味。

鹵水雞蛋
雞蛋入味,但食起來不會有太咸的感覺。

鹵水豬大腸
豬大腸煙靭,有咬口且不算太肥膩,鹵水味濃郁。

滷水鵝
滷水鵝肉質肥瘦適中,滷水味香濃,但也沒有蓋過鵝肉的味道,
(店中有獨立包裝滷水汁,白醋相當貼心)

2019-09-29 163 瀏覽
成日心思思想食潮州打冷,但多數都要大班人食先開心嘛,所以今日經過呢一間滷味外賣店,忍唔住走咗入去買返幾味加餸!-老闆好好人咁主動問我想買咩食,而我呢個選擇困難嘅朋友仔就表示咩都想食...於是老闆就推介滷水鵝、鵝腎同豬耳比我!最後我因為太興奮仲揀咗紅腸、蛋、雞翼、豬大腸~走個陣老闆仲好細心提包汁要分開沾,如果唔係就會太鹹!-返到屋企試完,全家人(當然包括我)都覺得好好食!每一樣都勁入味,加埋個汁就更出色!食到我地個個都勁開心🥳食物質素高!服務又好!真心推介!
成日心思思想食潮州打冷,
但多數都要大班人食先開心嘛,
所以今日經過呢一間滷味外賣店,
忍唔住走咗入去買返幾味加餸!
老闆好好人咁主動問我想買咩食,
而我呢個選擇困難嘅朋友仔就表示咩都想食...
於是老闆就推介滷水鵝、鵝腎同豬耳比我!
最後我因為太興奮仲揀咗紅腸、蛋、雞翼、豬大腸~
走個陣老闆仲好細心提包汁要分開沾,
如果唔係就會太鹹!
返到屋企試完,全家人(當然包括我)都覺得好好食!
每一樣都勁入味,加埋個汁就更出色!
食到我地個個都勁開心🥳
食物質素高!服務又好!真心推介!
2019-07-28 416 瀏覽
餓餓餓,lunch未食麼?肚餓浮上水,紅腸我要囉!餓到識得吟詩作對,搞到好似迴光反照咁,皆因大胃血濺動漫節,lunch都唔得閒食,事後真係就嚟餓到暈低心血來潮想食滷味,太耐冇食喇,想食得傳統啲、落地啲老細好豪爽,見有人嚟就好親民咁問人食咩?大胃猶豫不決,都冇催,仲好快幫我地決定好𠻹手起刀落,兩份拼盤光速生產完成,型呢間只提供外賣,咁我地要搵掟去喇老細叮囑醬料要食嘅時候先點,有醬油同醋,特別開胃刺激齋睇色水都好吸引,食落真係好想大嗌「XX滷味」呀,瞬間令人學壞嘅滷水鵝,唔會嚡,仲好嫩口𠻹蛋呀、紅腸、鵝腎、豬大腸都好出色呀,要忍住口,留返啲畀屋企呀

心血來潮想食滷味,太耐冇食喇,想食得傳統啲、落地啲

手起刀落,兩份拼盤光速生產完成,型

呢間只提供外賣,咁我地要搵掟去喇

老細叮囑醬料要食嘅時候先點,有醬油同醋,特別開胃刺激

2019-07-28
2019-07-28 124 瀏覽
最近在灣仔上課,每次經過這條街,都看到這不顯眼的小店都有街坊排隊光顧,應該味道不錯吧,老公喜歡吃滷水,今天下課後決定買回家嚐嚐。買了一盒拼盤,裡面什麼都有,有滷水鴨、豬腸、紅腸、鴨腎、雞蛋等等,份量很多,我們2個人吃,都吃不完。滷水汁好香,很好下飯,我最喜歡滷水鴨跟滷水鴨腎,很入味。可惜今天的滷豆腐都賣光了,下次得嚐嚐滷豆腐!附送了2包醬料,本人覺得不需要加醬料,加了反而會比較鹹,喜歡重口味的朋友較適合。在家煮好白飯,加上滷水拼盤,就是簡單而美味的一頓。

在家煮好白飯,加上滷水拼盤,就是簡單而美味的一頓。
2019-07-28
  • 滷水鴨
2019-07-23 135 瀏覽
同屋企人出港島一日遊之後,回程時特登去灣仔街市附近斬左大大盒滷水拼盤返黎加餸,好耐冇食過咁入味高質既滷水野喇。平時食雞都係食雞脾雞翼多,12蚊可以買到滷水雞脾完全係抵到爛,食落好新鮮入味,可以encore。 滷水豬耳 ($20) 夠哂彈牙,我最鐘意可以揀大細、價錢不一,有時唔想食咁多肥膩野都可以自己就住買。 滷水鵝腎 ($40)第一次食,滷到個芯都好入味,鵝腎原來都好煙韌又香。 滷水鵝掌 ($23) 食一隻就好有份量好滿足,即使冇再翻煮都唔會乾,好惹味。

• 滷水雞脾
  • 滷水豬耳
2019-07-22 138 瀏覽
今天路过湾仔,突然想吃卤味,想起之前路过一间,潮州卤,就走过去看看了。老板很热情特意跟我推荐了卤水鹅🦢,于是我就买了一份外卖🥡回家尝试一下。 果然是专业做卤味的,水平很到位!鹅肉饭上面铺了厚厚一层肉,我一个人吃,都吃不完。肉切得很厚,咬下去,满满地幸福感。我最喜欢的是卤水猪耳🐷和卤水鹅鹅翅猪儿肉很厚,很入味,软骨很脆。目前在香港吃过的,最好吃的卤水猪耳,比超市里面的好吃一百倍。鹅翅也很入味,卤得刚刚好!适合在湾仔工作或者生活的你,买一个卤水拼盘,回家一边吃一边看电视📺配上饮料超级幸福
今天路过湾仔,突然想吃卤味,想起之前路过一间,潮州卤,就走过去看看了。老板很热情[爱心]特意跟我推荐了卤水鹅🦢,于是我就买了一份外卖🥡回家尝试一下。
我最喜欢的是卤水猪耳🐷和卤水鹅鹅翅[强]猪儿肉很厚,很入味,软骨很脆。目前在香港吃过的,最好吃的卤水猪耳,比超市里面的好吃一百倍。鹅翅也很入味,卤得刚刚好!
适合在湾仔工作或者生活的你,买一个卤水拼盘,回家一边吃一边看电视📺配上饮料超级幸福[爱心]
2019-07-22 3347 瀏覽
滷水野可謂我既至愛,無論台式定打冷我都一律必點,可惜出色既真係唔多。 留意左好耐呢間潮州滷水店清一色好評左一段長時間,今晚收工就黎做個師奶買餸返去同屋企人嚐鮮。滷水鵝 ($127/斤)從未試過幫襯一間全店都係滷水既鋪頭,一般燒味鋪既滷水出品都好濕潤連埋汁咁上,明顯呢度全部整好哂好乾身咁放左係度,連入盒之後都係另上汁,感覺好特別。 開頭好擔心呢個做法會令食物呈風乾硬化狀態,點知完全冇呢個問題。滷水鵝幼嫩腍滑,連埋鵝皮好甘香,用料新鮮幾有鵝味。 一次過買左好多,即食點滷水味道比較香醇傳統,食淨左少少阿媽話加埋滷水一齊炒香到爆,食到lam lam脷。滷水鵝掌 ($23/隻)本人極愛食掌翼,完全冇令我失望。 首先滷水唔會死咸,係極入味既情況下都唔會覺得口乾/重口味,咸淡適中。 鵝掌如想像般彈牙軟腍,充滿膠質。滷水鵝翼 ($18/隻)平時食鵝翼鴨翼總係怕有少少羶或者肉質軟到冇口感,點知全晚最驚喜就係滷水鵝翼,肉質夠哂煙韌彈牙有鵝味,入味到連骨都上埋色,絕對想再encore。滷水鵝腎 ($40/三隻) (中)鴨腎就食得多,其實鵝腎既紋理口感都係咁上下,個人覺得比鴨腎易入口,可以一試。滷水雞脾 ($
滷水鵝 ($127/斤)
滷水鵝掌 ($23/隻)
滷水鵝翼 ($18/隻)
滷水鵝腎 ($40/三隻) (中)
滷水雞脾 ($12/隻)
啖啖肉,結實有彈性,仲保持到肉汁唔會乾柴,性價比一流。
滷水豬耳 ($20/隻) (中)
豬耳夠厚身爽口,切既大細亦岩岩好食得夠痛快,厚得黎同樣咁入味,岩哂餸酒。
本來好有興趣買豬手但咁岩賣哂,見午市都係賣緊$40個豬手飯,幻想到個足料程度已經流哂口水,絕對係一間未食完已經諗緊下次幾時再幫襯既好店。
  • 滷水鵝掌
  • 滷水鵝翼
  • 滷水豬耳
  • 滷水鵝腎
2019-07-17 194 瀏覽
「🐱🐶老闆親力親為,大大件夾抵食-潮州滷」.得閒斬料返屋企同爸爸媽咪食飯是常識吧🤓作為乖仔嘅我哋今晚去咗📍灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舖「潮州滷」斬料加餸😽.呢間滷水店不知不覺喺灣仔已有三年歷史,店主殷勤有禮,滷味品種繁多,基本講得出嘅都有。重點係性價比好高,呢度大大盒只需$150,入面有齊滷水鵝翼、豬大腸、滷水雞、滷水豆腐、滷水蛋等等😋😋呢個份量足足夠3-4人大快朵頤唷🤩.🐱🐶得閒做下孝順仔,爸媽至安慰👹.總結評分:6.5/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️
「🐱🐶老闆親力親為,大大件夾抵食-潮州滷」
🐱🐶得閒做下孝順仔,爸媽至安慰👹
總結
評分:6.5/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️
2019-07-15
2019-07-12 190 瀏覽
好記得細個時喺牛下有檔滷水外賣真係好好味🤘🏻鵝 鴨會放曬出黎 自己夾起想要既部份俾師傅斬件拎走👨🏻‍🍳佢既味道至今仍然難忘 不過自從拆左之後就無再見過lu☹️.今次居然俾H先生搵返一檔有當時嗰種風味既😂鵝肉好滑 嗒落勁有甜味 而且非常新鮮😜肉質唔係腍嗰隻 反而係較彈牙煙韌🤩有時食到啲係乾噌噌既肉 好易起榨😞但呢個又幾juicy 真心唔錯🙂脾位位置 更加無敵😎😎舖頭仲會提供一包滷水汁 食既時候先撈落去就唔怕乾曬🤓汁底好濃花椒八角味道 假若肉既鮮甜可以再融入啲喺裡面 就100分😏.豬耳處理得非常乾淨🤘🏻而且好爽好彈牙☺️入味 唔會好淡😍用黎送酒一流🍺🍷🥃.蛋就反而較為失卻左滷水汁既味道🤔濃味返啲會正好多👍🏻.價錢參考: 滷水鵝($127/斤)滷水豬耳(中: $20/隻 , 大: $25/隻)滷水蛋($10/兩隻)
好記得細個時喺牛下有檔滷水外賣真係好好味🤘🏻
用黎送酒一流🍺🍷🥃
蛋就反而較為失卻左滷水汁既味道🤔
濃味返啲會正好多👍🏻
價錢參考:
滷水鵝($127/斤)
滷水豬耳(中: $20/隻 , 大: $25/隻)
滷水蛋($10/兩隻)
2019-07-12 107 瀏覽
“點滷都咁好食”~~~☞餐廳名稱:潮洲滷 (灣仔)☞餐廳地址:灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗~~~這家滷水店最出名的是滷水鵝 小Q和大舊都吃過好幾次 這天媽媽叫小Q下班過來買點滷水鵝加餸 但小Q下班趕過來已經快要7點 他們的滷水鵝已經賣光光 只好轉買其他滷味 在店員的推薦下 小Q買了 賣剩最後一個的大雞腿🍗豬大腸🐷豬耳鵝肝和鵝翼 由於太好賣的關係 其實這個時間 他們所剩下的滷水選擇也不多了 小Q幾乎是有什麼就買什麼 所以大家如果想試試不同款式的滷水 特別是滷水鵝 記得一定要早點來排隊買 小Q叫完滷水之後 話音未落 後面就有人問店員還有沒有雞腿 😝還好最後一隻已經被我買下了 哈哈 ~~~這裡滷水的味道做得非常出色 雞腿皮下就是肉 沒有多餘的肥膏 雞肉肉質嫩滑 滷得好入味 連咬下骨頭都有滷水汁🤤 豬大腸洗得很乾淨 半肥半瘦 帶油脂但不會過於肥膩 非常軟身 豬耳爽口 鵝翼入味 鵝肝入口即化 全家人都吃到停不下來~~~雖然不算買太多 但在小Q的要求下 店員也肯給很多包醬汁 非常好人 無論食物還是服務態度都非常好 價錢也很合理 人流不斷確是有原因的呢 另外走的時候發現他們的碟頭飯也非常
“點滷都咁好食”
~~~
☞餐廳名稱:潮洲滷 (灣仔)
☞餐廳地址:灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗
~~~
雖然不算買太多 但在小Q的要求下 店員也肯給很多包醬汁 非常好人 無論食物還是服務態度都非常好 價錢也很合理 人流不斷確是有原因的呢 另外走的時候發現他們的碟頭飯也非常划算 一碟滷水鴨飯只需要$38 還送飲料或水 下次自己一個人吃飯的時候 過來買一盒做晚餐也不錯~
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
2019-07-07 129 瀏覽
家族生意 每樣野都親力親為 老闆一見有客人就係廚房衝出黎做service 未諗到就俾時間你諗 有需要會介紹埋俾你 我想食滷水豬手 點知未到5點已經賣哂 一時三刻都諗唔到揀邊樣好 最後老闆推介下斬左呢幾味鵝 🦢$127斤鵝片即係鵝胸肉 多肉少油 而且大大片切 腎$16隻屋企人都好鐘意食腎 咁岩又買左其他鋪頭既腎返黎 可以直接做個比較 滷水腎要點醬先夠味 無鯹味 食完唔會口淡淡 重點係夠乾淨夠腍 而其他鋪買既雖然味好濃 但有鯹味豬耳$20隻豬耳有大細 好鐘意食既你一定要買大size 抵食好多鵝掌$23隻鵝掌size唔細 好腍厚肉 我摯愛蛋$10@210蚊2隻我覺得好低 平時食個麵加隻蛋都已經係呢個價錢啦總括而言 食得清可唔哂點滷水汁齋食都得 但作送飯就要點汁 味道會更明顯

鵝 🦢$127斤

鵝掌size唔細 好腍厚肉 我摯愛

蛋$10@2
10蚊2隻我覺得好低 平時食個麵加隻蛋都已經係呢個價錢啦

2019-07-06 113 瀏覽
今日唔想出街食 想番屋企食住家飯無飯媽媽提議斬個料米方便又快捷決定去番上次食lunch斬過好食既斬料番去大件夾抵食🙋🏻‍♀️今日係星期六,冇左班「扮工」人士斬見到都有幾個街坊排隊斬料排到我我都係叫老闆斬左半隻滷水鴨,另外幫我執夠$150 ,獨立包裝滷水汁,白醋都係個句千叮萬囑唔好淋啲汁上滷水度滷水鵝啖啖肉,十分抵食,我中意夠瘦唔會太肥既肉豬大腸肥美大腸,洗得好乾淨鵝腸爽脆,有層薄薄既肥係中間,有嚼勁肥美適中鴨腎好香口,唔會so雞蛋好入味,唔會太老每種配料點上滷水汁,加d白醋,送飯一流啊
今日唔想出街食 想番屋企食住家飯
無飯媽媽提議斬個料米方便又快捷

決定去番上次食lunch斬過好食既斬料番去
大件夾抵食🙋🏻‍♀️

今日係星期六,
冇左班「扮工」人士
斬見到都有幾個街坊排隊斬料

排到我我都係叫老闆斬左半隻滷水鴨,
另外幫我執夠$150 ,

獨立包裝滷水汁,白醋
都係個句千叮萬囑唔好淋啲汁上滷水度

滷水鵝

啖啖肉,十分抵食,我中意夠瘦唔會太肥既肉

豬大腸

肥美大腸,洗得好乾淨

鵝腸

爽脆,有層薄薄既肥係中間,有嚼勁
肥美適中

鴨腎

好香口,唔會so

雞蛋

好入味,唔會太老

每種配料點上滷水汁,加d白醋,送飯一流啊