2019-09-04 338 瀏覽
今日同一個好食得甜品既朋友,一齊黎試下新開既芋圓甜品店我地係沉晚大約21:xx食既。雖然落雨,但因為係開業第一日,排隊是常識啦! 邊排隊就邊睇下餐牌,睇下叫咩。(隨手拎左張外賣menu,各位皺皺地睇住先啦。 其實佢地係有正式餐牌既,但當下有人睇緊)排左大約10分鐘其實就到我地!其實唔算耐。佢地個點餐流程~ 係好「台灣」嗰種: Casher近門口,先點餐付費,之後拎住單就會有同事帶你入鋪坐低,再送餐到你位置,收走張單嗰種!雙芋仙草奶凍中間嗰球係老老實實既芋泥,仲有芋頭粒糡喺入面,芋頭味唔係好重! 但亦唔係好似其他鋪頭甘喺芋泥瘋狂加味嗰D,都算天天然然既感覺。仙草口感幾好,個低依舊有D黑糖剉冰。芋圓口感幾Q彈,算大粒嗰D,我鐘意既!加一張近鏡,佢D芋圓好似係有3隻色既,甘我就逐粒try下: 右邊係最有味既地瓜(番薯),中間如無意外就係芋頭,左邊嗰粒....我係食到地瓜味既其實。後期到我打哩篇食評,再睇佢地menu 上都係真係刻意做3隻色既。芋泥牛奶冰第一啖係: 有煉奶,有芋味既醬再加冰! 溶喺口有D芋頭既粉粉地,好特別,好食! 要一提佢地既珍珠好好食,食得出有「洗珍珠」,唔會一pat pa
今日同一個好食得甜品既朋友,一齊黎試下新開既芋圓甜品

我地係沉晚大約21:xx食既。
(隨手拎左張外賣menu,

排左大約10分鐘其實就到我地!
其實唔算耐。
佢地個點餐流程~ 係好「台灣」嗰種:

雙芋仙草奶凍
中間嗰球係老老實實既芋泥,

仙草口感幾好,個低依舊有D黑糖剉冰。
芋圓口感幾Q彈,算大粒嗰D,我鐘意既!

加一張近鏡,佢D芋圓好似係有3隻色既,

第一啖係:
有煉奶,有芋味既醬再加冰!
溶喺口有D芋頭既粉粉地,好特別,好食!

要一提佢地既珍珠好好食,食得出有「洗珍珠」,唔會一pat pat 黐立立~
而紅豆都幾淋,ok

當然~ 冰既野,要食得好快!
2個人瘋狂剉,剉到3分1就開始無味,一黎食哂面嗰層有芋泥醬嗰part,二黎冰又溶,煉奶又hold唔住喺冰到...

所以要快,仲要大力剉(當晚食嗰個,個冰都幾實)

2019-09-03
$44 (宵夜)