餐廳: Chop Chop 食神叉燒 (宏安道)
資訊:

玫瑰叉燒煎初生蛋飯 ($48) 檸蜜特飲 (+$10)評分:7/10.搵嘢食真係甚少落北角,感覺北角長年就係一個將港島商業同住宅區分開嘅結界 😂 有啲凌亂有啲舊又有啲工業區色彩 😗 其實英皇道兩邊入啲嘅街宜家都越開越多食肆,有時嚟探索吓都見到有啲小舖靜靜雞由九龍進駐咗嚟港島 😁 某日睇 openrice 發現原來呢頭竟然開咗間專食叉燒飯嘅食店叉燒每日有四次出爐時間,想食新鮮出爐嘅叉燒就要 mark 實喇 “玫瑰叉燒煎初生蛋飯,” 同貴$30嘅黯然銷魂叉燒飯相比,價格相當合理 😅 問店員佢話玫瑰🌹叉燒用嘅係平日我地食開嘅梅頭叉燒,而黯然銷魂飯用嘅就係腩位,其實一直都唔系特別好肥叉😗,於是小妹決定試呢個下午茶時段有特價嘅玫瑰叉燒飯。叉燒燒得幾甜 😊 色澤好靚 👍,特別食邊邊位嘅時侯可以明顯食到麥芽糖嘅甜膩,表面嘅糖漿🍯黏度依然好高。對於叉燒嘅肉質都好滿意,每舊都肥瘦均勻、軟熟 😙 不過最估唔到係豉油係最有驚喜嘅地方,應該係店家自己調配嘅,佢係呈半固體狀態,撈飯之後會化成液體 😙 甜豉油同燒味真係好夾所謂嘅煎「初生蛋」係咪真係生出嚟冇耐就唔知喇,淨係知一定係細號蛋,非常迷你,好在都仲有經典脆
玫瑰叉燒煎初生蛋飯 ($48) 檸蜜特飲 (+$10)
評分:7/10.

玫瑰叉燒煎初生蛋飯

所謂嘅煎「初生蛋」係咪真係生出嚟冇耐就唔知喇,淨係知一定係細號蛋,非常迷你,好在都仲有經典脆邊同流心太陽蛋黃

玫瑰叉燒煎初生蛋飯