星期日約舊同事 係城市花園附近食午餐, 無嚟一年附近開咗唔少新餐廳. 今日我哋目標明確 要食人氣雞湯拉麵. 金鶴拉麵係港島開咗兩間分店 , 中環同北角 香港島嘅朋友有口福.我唔使過海食好嘢啦. 雖然餐廳仲係試業期間,但運作好順暢,坐係牆邊位置,欣賞著牆上富有日本京都古色古香嘅金鶴畫,1⃣雞白湯拉麵今日嘅主角 -雞白湯拉麵 我為咗佢而來食!餐廳上菜速度快 落單後5分鐘有得食。雞白湯拉麵單單賣相已經好吸引,店員細心提醒『牛蒡和雞肉』唔好浸落湯,雞肉經過慢煮 肉質嫩滑, 如果再浸落熱湯 會影響肉的口感。 炸牛蒡 新鮮炸起 鬆脆搭配拉麵 有兩種口感。再飲一啖湯頭 雞肉熬製, 清甜不膩。 除咗雞肉, 仲搭配兩片叉燒 肥瘦均等。2⃣黑蒜醬油拉麵黑蒜醬油拉麵 啱晒中意濃味的朋友 店家自製黑蒜醬料, 拉麵爽彈吸收晒蒜香味。湯頭比雞白湯多香油 但不會太膩。3⃣明太子雞翼明太子雞翼即叫即整 要耐心等候美食, 作為明太子嘅粉絲 但首次食呢道菜。店家貼心用錫紙包好雞翼尖,輕鬆拎起一啖咬落去,雞肉去骨包住明太子 啖啖肉微辣 後勁有魚春同蔥香。4⃣抹茶獗餅假日午市都有跟餐小食, 我揀咗飯後甜品。店員都好貼心 係食完拉麵再

坐係牆邊位置,欣賞著牆上富有日本京都古色古香嘅金鶴畫,

1⃣雞白湯拉麵

2⃣黑蒜醬油拉麵

3⃣明太子雞翼

4⃣抹茶獗餅
假日午市都有跟餐小食, 我揀咗飯後甜品。店員都好貼心 係食完拉麵再上。抹茶黃豆粉包住獗餅 抹茶味濃郁 口感似MOCHI。

星期日下午茶時段都滿座,有唔少食客都叫蒲燒鰻魚飯 即叫即燒 好香燒汁味。下次再嚟試下先。
2019-05-19