北角新開左間台灣野食小店 咁近寶寶當然然要去會一會佢位置 係北角炮台山站七海中心後面,後街遠處見到一間小店仔,就係佢了。環境鋪仔細細,木台木登,牆紙係十分天燈,十分懷念台灣的說就好似去左台灣夜市,但變左做室內夜市,一樣地道,更加舒適。食物其實樣樣野都好想試,同埋不得不提價錢真係好有台灣feel, 樣樣都好平,$200兩個人其實都可以吃到飽燙青菜🥬菜唔會老,唔會過生加埋小小蠔油汁唔會太咸,健康之選檸檬益力多(左)奶蓋綠茶(右)多多微酸,十分開胃奶蓋味濃,係純奶,唔會似芝士奶蓋有咸甜的芝士味,我都幾中意細碗滷肉飯細細碗,食完又可以叫下其他野食滷肉飯肥瘦適中,唔會太咸,米粒粒粒分明台灣香腸碟仔細細其實都好多件配上蒜片一齊食脆邊台灣蒜片腸got 好重口味我中意炸魷魚鬚炸得剛剛好,唔會太乾,十分香脆芝士培根蛋餅蛋餅外皮好煙un, 芝士配上蛋真係好perfect match 點埋配上既甜醬同辣醬即刻冇咁漏芋圓最期待的菜式-芋圓九份最出名就係阿婆芋圓叫得9分飽可以冇令我失望芋圓有荳花紅豆芋圓仙草,超級足料芋圓唔粉芋圓同蛋餅 大推九份飽 十分幸福 肚仔飽飽
北角新開左間台灣野食小店 咁近寶寶當然然要去會一會佢

位置

鋪仔細細,木台木登,牆紙係十分天燈,十分懷念台灣的說

就好似去左台灣夜市,但變左做室內夜市,一樣地道,更加舒適。

食物

燙青菜🥬

菜唔會老,唔會過生
加埋小小蠔油汁唔會太咸,健康之選

檸檬益力多(左)

奶蓋綠茶(右)

多多微酸,十分開胃
奶蓋味濃,係純奶,唔會似芝士奶蓋有咸甜的芝士味,我都幾中意

細碗滷肉飯

細細碗,食完又可以叫下其他野食
滷肉飯肥瘦適中,唔會太咸,米粒粒粒分明

台灣香腸

碟仔細細其實都好多件
配上蒜片一齊食脆邊台灣蒜片腸got
好重口味我中意

炸魷魚鬚

炸得剛剛好,唔會太乾,十分香脆

芝士培根蛋餅

點埋配上既甜醬同辣醬即刻冇咁漏

芋圓

最期待的菜式-芋圓

九份最出名就係阿婆芋圓
叫得9分飽可以冇令我失望
芋圓有荳花紅豆芋圓仙草,超級足料
芋圓唔粉

芋圓同蛋餅 大推