餐廳: 九份飽 (蜆殼街)
資訊:

2021-01-24 6165 瀏覽
尋日放學之後,屋企人諗唔到煮咩,經過炮台山,見到呢間台灣餐廳,諗起呢排冇得去台灣旅行🙈又掛住台灣嘅嘢食😆就嚟買外賣返屋企食~適逢下午4:30,餐廳有下午茶餐,$39就有一個套餐,好抵食👍🏻下午茶餐A $39有粟米蛋餅,炸甜不辣同埋九份芋頭圓~好鍾意食蛋餅💕個餡入邊有好多粟米粒😆蛋餅蛋皮薄薄地,幾香🥰炸甜不辣有好香濃嘅椒鹽味😊少少辣不過接受到~九份芋圓入邊有好多料☺️除咗有芋圓,仲有涼粉,紅豆,珍珠粒添~好抵食👍🏻下午茶餐B $39懷舊滷肉飯雖然係細碗,其實都有好多飯😆表面有滷肉粒粒,調味嘅滷肉汁好香☺️好好送飯😊仲有涼拌小黃瓜🥒凍凍地,有少少辣,不過幾新鮮👍🏻仲有黑糖花生麻薯,煙煙韌韌😍夾心係好香嘅花生餡😋甜甜地,幾正💕海苔肉鬆起司蛋餅$35因為鍾意食蛋餅🥰所以見到呢個覺得幾吸引☺️夾心有好厚嘅肉鬆😍仲有芝士添~層次好豐富🤗同埋有紫菜碎,全部夾埋好好味😋台灣香腸$35有蒜粒醃製嘅台灣香腸,味道好濃郁😋幾香口☺️送飯一流👍🏻滷味拼盤$32有滷水雞翼,豆腐,牛展等等~滷水汁幾香🤩同樣好好送飯☺️

下午茶餐A $39

下午茶餐B $39

海苔肉鬆起司蛋餅$35

台灣香腸$35
有蒜粒醃製嘅台灣香腸,味道好濃郁😋幾香口☺️送飯一流👍🏻

滷味拼盤$32
有滷水雞翼,豆腐,牛展等等~滷水汁幾香🤩同樣好好送飯☺️
2021-01-22
外賣自取
2020-12-28 3520 瀏覽
今晚行經蜆殼街,見到一間門面頗有特色的台式小店,細看餐牌,食物價錢十分優惠,不妨一試,雖然6:00後晚市不能堂食,但外賣也是一個很好的選擇。小店佈置以木為主,掛起一個個红色的燈籠甚有氣氛,令我又想去台灣品嚐美食…………😔😢台灣香腸$35~表面燒到好香,肉質彈牙,肉味非常濃郁,好好味。鹽酥雞$35~表面炸得十分酥脆,少辣,椒鹽味不太咸,肉質嫩滑juicy,正!台灣擔仔米粉$40~湯汁和米粉分開裝,所以米粉仍然能保持爽口,湯汁十分濃郁,有貢丸,半隻滷水蛋,一隻蝦,肉碎, 鹹菜碎,芫茜,貢丸尤其爽實彈牙,很美味。滷味拼盤$32~拼盤有雞翼, 鹵水蛋,豬耳,牛展和豆腐。豆腐豆味香濃,滷汁十分入味。豬耳十分爽脆,牛展炆得好腍,滷汁味濃。懷舊鲁肉飯$30~不是一般台灣食館用的肉碎,而是用五花腩肉切成一小塊一小塊,肥瘦相間,十分滋味。胚芽珍珠奶茶(冷)半糖$28~底部有大量胚芽和Q彈的珍珠,少甜,奶味香濃,正!

滷味拼盤$32~拼盤有雞翼, 鹵水蛋,豬耳,牛展和豆腐。

豆腐豆味香濃,滷汁十分入味。

豬耳十分爽脆,牛展炆得好腍,滷汁味濃。

• 台灣擔仔米粉
  • 鹽酥雞
  • 懷舊魯肉飯
  • 滷味拼盤
  • 台灣香腸
  • 胚芽珍珠奶茶
1K
2020-12-23 2680 瀏覽
光顧位於「炮台山」「蜆殼街」的台灣菜餐廳「九份飽」,我曾經幻想期待「九份飽」的牛肉食品裡面,會提供類似「牛腩麵」,又或者「牛腩」在內的牛肉熟食食品。可惜我在「蜆殼街」分店「九份飽」外面等候很長時間,入座之後看完「九份飽」的餐牌價目表之後,才確定光顧「九份飽」肯定食不到「牛腩」部位牛肉熟食食品。不過我發現「九份飽」的「紅燒牛肉麵」食品實際售價價錢,比我原本預期的價錢來得比較便宜,所以即使食完「九份飽」晚餐,仍然有胃口光顧其他食店,享用其他店的「牛腩」食品。「九份飽」售賣版本的「紅燒牛肉麵」售價頗為便宜,一碗「紅燒牛肉麵」實際售價才港幣四十六元,加上小食食品「鹽酥雞」也只是賣港幣三十五元,未計算飲品的總價錢才港幣八十一元而已。至於「九份飽」晚餐裡面的手調台式飲品,則有跟著「牛肉麵」食品而來的套餐價錢港幣十元優惠,令我選擇了一碗「牛肉麵」、一碟「鹽酥雞」加一杯凍「蜜桃紅茶」才港幣九十一元。我一看見光顧「九份飽」的「紅燒牛肉麵」,加上「鹽酥雞」和冰凍「蜜桃紅茶」飲品之後的總價錢才僅僅港幣九十一元,還有餘額選擇其他食品,於是追加了一碗「白飯」。雖然「炮台山」「九份飽」店外一直有食客正在排隊等候,

雖然「炮台山」「九份飽」店外一直有食客正在排隊等候,但是由於「九份飽」一直未有安排食客搭檯,我亦沒有耽誤時間,所以很快就食完「九份飽」的「牛肉麵」加「鹽酥雞」晚餐。

然後我結賬之後,立刻在「炮台山」乘搭交通工具,馬不停蹄趕回「新蒲崗」,趕緊在返回「西貢」之後,還有足夠時間找食店享用「牛腩麵」。
蜜桃紅茶

至於含紅茶成份在內的「九份飽」手調台式飲品,凍飲飲品「蜜桃紅茶」的實際製成品在上檯時,「蜜桃」糖漿跟「紅茶」茶底看似已經混合完成,不需要食客再用飲管攪拌,也能夠即時享用。

結果我從「九份飽」廚房製造的手調冰凍「蜜桃紅茶」飲品裡面,喝到非常濃厚的「水蜜桃」甜味,至於「紅茶」裡面的茶味也暫時被「水蜜桃」甜味所暫時掩蓋住。
鹽酥雞

我在返回「西貢」之後,身體還沒有因為「蜜桃紅茶」飲品裡面的「紅茶」提神成份,而導致晚上精神狀態太遲才感到需要睡眠,所以我覺得「九份飽」的「蜜桃」甜味比「紅茶」更加濃厚,像「蜜桃」飲品多過「紅茶」。

說回「九份飽」裡面的主要晚餐食品「紅燒牛肉麵」,我發現「紅燒牛肉麵」裡面的「牛肉」,只是一般的切片「牛𦟌」而已,印證「九份飽」的「紅燒牛肉麵」實際份量,是名副其實「一分錢一分貨」代表食品。

「九份飽」的「紅燒牛肉麵」,「紅燒牛肉麵」裡面的「紅燒」湯底味道,因為沒有加入很多「紅蘿蔔」配料的關係,所以紅燒湯底實際味道不算非常甜,反而感覺夾雜有少許辣味。

總而言之,「九份飽」廚房製造的「紅燒牛肉麵」實際牛肉份量不算多,紅燒湯底實際甜味和辣味比例,只是剛剛好一半一半比例而已,感覺頗為符號港幣四十六元的售價價錢。
紅燒牛肉麵

相反地,我反而比較喜歡「九份飽」的小食食品「鹽酥雞」,「九份飽」裡面的「鹽酥雞」,是用類似炸食品用的金屬架餐具所盛載起來。

「鹽酥雞」裡面有大約六件炸雞,每一件炸雞肉實際口感,感覺都被「九份飽」廚房店員炸到頗為香脆。而且「鹽酥雞」裡面妥善隔油分開處理,所以「鹽酥雞」實際溫度感覺不算灸熱燙口。

「九份飽」牛肉麵食品「紅燒牛肉麵」裡面的牛肉實際份量不多,只得幾片薄切「牛𦟌」而已,即使「牛𦟌」實際口感軟腍,但是還只是剛剛好滿足到我想食「牛肉」的最低要求,還未讓我感到滿足。

所以我食完「九份飽」的「紅燒牛肉麵」和「鹽酥雞」晚餐之後,發現「鹽酥雞」的雞肉實際份量,比「紅燒牛肉麵」實際份量更加多肉食。

至於「九份飽」的手調冰凍「蜜桃紅茶」飲品,飲品實際製成品份量很多,「蜜桃紅茶」裡面的「蜜桃」味道很甜,價錢又便宜,符合我對手調台式飲品的要求。

惟獨是「九份飽」「紅燒牛肉麵」的實際「牛肉」份量有點讓我感到有點失望,我發現我還是比較喜歡食「牛腩麵」和「牛腩飯」多一點,下次再光顧「九份飽」還是不會再食「紅燒牛肉麵」了。
2020-12-04
蜜桃紅茶
2021-06-05 0 瀏覽
行過見有人排隊,諗住一試無妨心態,叫了牛肉麵+冬瓜茶,牛肉好軟諗肉味好濃,湯都好濃好味,整體食物都很好。但舖頭大部份員工都係新移民,我並唔係歧視新移民,但就係啲陋習改唔到。有啲員工都好盡責,執枱面都好清潔,但就係吹水好大聲,成間舖啲食客都係安靜或小聲談話,佢地吹係蓋過哂,大聲談話大聲笑不止,大大聲開視像同個仔講嘢,大大聲跟同事鬥嘴。唉!我都係想食個快飯休息吓啫,我唔想知你個仔做咗功課未,你老公瞓到幾點呀喂!
好掛住台灣既蛋餅呀😭 香港要搵到好食既蛋餅真係一啲都唔易,好彩炮台山就有一間!肉鬆起司🧀️蛋餅⬆️皮薄餡多,餅皮唔會太淋或太乾身最簡單嘅嘢永遠係最好食😋鹽酥雞扒滷肉飯⬆️份量唔算話好多,雞扒炸得好鬆脆,配埋啲椒鹽粉好香口😚 不過滷肉粒就太少,要外加$10要多一份先夠撈飯食😹姐本來就係重口味!紅燒牛腩麵⬆️湯底非常之濃,同出面食的差太多了😍 一碗麵除咗湯底同埋主菜之外,配菜其實都好重要,佢啲蔥花同雪菜絲同蘿蔔滲晒紅燒湯汁🙈一定要encore!仲叫左兩杯台式飲品,埋單$200有找!正!

肉鬆起司🧀️蛋餅⬆️
皮薄餡多,餅皮唔會太淋或太乾身
最簡單嘅嘢永遠係最好食😋

鹽酥雞扒滷肉飯⬆️

紅燒牛腩麵⬆️

仲叫左兩杯台式飲品,埋單$200有找!正!
2021-05-26 148 瀏覽
個人喜歡食台灣菜,味道夠濃但又比較貼近香港人口味,屋企又整唔到,要出街食☺而且台灣菜價錢又唔會太貴👍 今次嚟到九份飽,餐廳細細,裝潢都幾特別,想做到老台灣嘅味道😍有點令人懷念台灣,又要問:幾時先可以去旅行呀🥲 🔔餐廳人氣頗高,但空間不大,可能等候時間較長 台灣擔仔米粉($40)擔仔米粉第一次食,有蝦、有蛋、有貢丸,仲有大量蒜蓉,唔錯,味道適中👍因為未食過,所¹以味道好新奇 懷舊魯肉飯/細 ($30)魯肉飯係皮+肥肉+瘦肉,唔係間間餐廳都做到架,係小店先會做到足😍雖然係細嘅魯肉飯,但都唔少野架。🌑 海苔培根蛋餅 ($30)蛋餅有海苔培根做餡,好足料幾好食,但個人覺得加埋芝士感覺更滿足☺ 鹽酥雞 ($35)鹽酥雞正常發揮,夠酥夠脆👍做到台灣嘅味道,好想去一轉台灣 冬瓜茶/蜂蜜檸檬 (跟A類主餐只需+$10)可以揀唔同甜度(10/8/5/3/0分甜度),分得好仔細,啱哂嘴叼嘅人🤣

🔔餐廳人氣頗高,但空間不大,可能等候時間較長

台灣擔仔米粉($40)

台灣擔仔燥粉

懷舊魯肉飯/細 ($30)

懷舊魯肉飯/細

海苔培根蛋餅 ($30)

海苔培根蛋餅

鹽酥雞 ($35)
鹽酥雞正常發揮,夠酥夠脆👍做到台灣嘅味道,好想去一轉台灣

鹽酥雞

冬瓜茶/蜂蜜檸檬 (跟A類主餐只需+$10)

2021-05-16
台灣擔仔燥粉
懷舊魯肉飯/細
海苔培根蛋餅
  • 懷舊魯肉飯
2021-05-10 242 瀏覽
見到佢個下午茶$39真係十分吸睛,九份飽、十分抵!🤩🤩 我哋2人前行,就叫哂個A,B 餐喇。A餐:培根蛋餅🥞、鹽酥雞、薑汁芋圓B餐:魯肉飯、腐皮卷、九份芋圓我本身鍾意❤️魯肉飯,覺得呢個飯個汁好有肉汁味😋撈飯一流,魯肉肥美,食得就把卡路里拋於腦後啦⋯⋯食物質素好高質,個粟米腐皮卷係即炸的,夠熱👍🏻👍🏻 $39 滿足哂唔同嘅願望,仲有埋甜水食,點至九份飽,仲係十分滿足!味道:4.5/5環境/服務:4/5價錢:5/5

A餐:培根蛋餅🥞、鹽酥雞、薑汁芋圓
B餐:魯肉飯、腐皮卷、九份芋圓

味道:4.5/5
環境/服務:4/5
價錢:5/5
2021-04-12
2021-04-26 285 瀏覽
🍽 #九份飽 #HooLunJeng小編係機緣巧合下試過九份飽餐廳後,就深深愛上呢間餐廳,真係超級推介比大家,餐廳雖然唔大,但真係值得一試再試。小編今次推介餐廳食物☝🏻香酥排骨飯 $42滷味拼盤 $32酥炸花枝丸 $35懷舊魯肉飯(大) $40鹽酥雞 $35台灣香腸 $35冬瓜茶 $20蜂蜜檸檬 $20小編對台灣餐廳情有獨鍾,經常在香港發掘好味既台灣餐廳,呢間九份飽既香酥排骨飯我暫時未係其他地方食過做得咁好,排骨外脆內軟,滷味拼盤中規中矩,懷舊魯肉飯超級香,勁有台灣風味,而酥炸花枝丸、台灣香腸及鹽酥雞都好值得食☝🏻當食左咁多炸嘢要飲返啲野中和下
🍽 #九份飽 #HooLunJeng

台灣香腸 $35
冬瓜茶 $20
蜂蜜檸檬 $20

• 香酥排骨飯
  • 懷舊魯肉飯(大)
2021-04-20 236 瀏覽
餐廳細細間,次次行過都坐滿人,一係抵食,一係好食,堅決要搵日試吓 今日早放工,有位喎,即刻 call 人。餐紙好簡單,款式唔係太多,樣樣幾十蚊,乜都有啲三個人呢餐當晚飯食,點左 懷舊魯肉飯,紅燒牛腩麵,刈包,鹽酥雞,酥炸魷魚,雙層起司蛋餅,九份芋圓,黑糖珍珠鮮奶。埋單$280+,都幾飽下 刈包,魯肉飯和牛腩麵,我比較喜歡牛腩麵。麵質幾好,湯夠濃,肉好冧同入味。魯肉飯我就覺得肉比較少,同有點膩。刈包好似無乜特別,好似舊肉乾乾地。鹽酥雞同酥炸魷魚一齊上,有啲似樣 好食嘅,唔似整定。雙層起司蛋餅。呢個我鍾意喎 無諗過芝士蛋餅加左辣椒醬係咁夾 台灣菜要食芋圓同珍珠飲品啦!賣相和味道普通,飲品勝在可以㨂甜度。食物上枱全部都夠熱,鍾意食多食少都得。小店招呼好又有禮貌。唔錯!

今日早放工,有位喎,即刻 call 人。

餐紙好簡單,款式唔係太多,樣樣幾十蚊,乜都有啲

刈包

懷舊魯肉飯

紅燒牛腩麵

鹽酥雞同酥炸魷魚一齊上,有啲似樣
好食嘅,唔似整定。

酥炸魷魚

雙層起司蛋餅。呢個我鍾意喎
無諗過芝士蛋餅加左辣椒醬係咁夾

雙層起司蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
  • 起司蛋餅
2021-04-15 149 瀏覽
香酥雞扒魯肉飯 hkd45雞扒炸得表皮酥脆但同時保持雞肉嫩滑,  魯肉飯都多滷肉, 但覺得D肉太肥。香酥排骨米粉 hkd 42似用新竹米粉, 排骨好大塊亦炸得酥脆。海苔肉鬆起司蛋餅 hkd35呢個配搭冇得輸, 蛋餅皮煙靭而且超爆餡, 仲有配埋個辣醬一齊食好味!炸甜不辣hkd35份量多, 外脆內軟, 調味適中, 仲可以沾泰式辣醬都幾夾。百香果綠茶加珍珠 +hkd13胚芽珍珠奶茶 hkd28飲品好好有得簡甜度, 但珍珠奶茶要俾正價。
香酥雞扒魯肉飯 hkd45

香酥排骨米粉 hkd 42

似用新竹米粉, 排骨好大塊亦炸得酥脆。

海苔肉鬆起司蛋餅 hkd35

炸甜不辣hkd35

份量多, 外脆內軟, 調味適中, 仲可以沾泰式辣醬都幾夾。

百香果綠茶加珍珠 +hkd13
胚芽珍珠奶茶 hkd28
飲品好好有得簡甜度, 但珍珠奶茶要俾正價。
2021-04-09 136 瀏覽
今日放工去食台灣菜,行到這間之前食過的台式餐廳,下午茶優惠好抵食,一於放工獨自享受下環境好好,雖然地方唔算大,但是好台式感覺;播放台式音樂,好有氣氛!服務員也是台灣人,友善又勤快下午茶餐好抵食又吸引,有2選1的套餐,今次點了蛋餅餐(薑汁芋圓)薑汁味道唔會太濃烈,暖暖的溫度及微甜的味道加上軟軟口感的芋圓,好好食(鹽酥雞)即點即炸好香脆,熱辣辣,雞肉嫩滑好味,椒鹽味唔會好鹽,我好愛(蛋餅)台灣人好喜歡食蛋餅,這個也是熱熱的,外皮煙韌有咬口,中間夾住火腿雞蛋,點上甜辣醬料,好惹味39蚊一次過食晒全部的,抵食又美味

服務員也是台灣人,友善又勤快

下午茶餐好抵食又吸引,有2選1的套餐,今次點了蛋餅餐

(薑汁芋圓)

(鹽酥雞)

(蛋餅)

39蚊一次過食晒全部的,抵食又美味

2021-03-31
  • 九份芋圓
2021-03-27 193 瀏覽
懷念台灣小食,叫到成枱都係野紅燒牛肉麵,港式風味,湯底有如車仔麵塊牛肉已經係筋位,點解都可以煮到咁乾魯肉飯汁底好似豉油咁,肉又炒得唔香,都係好港式既台式豬肉飯,真係無咩好講鹵水拼盤,比起亞元來了,差好多,真係食唔出邊到係台式野只有蛋餅係好味熱辣辣,芝士夠香,溶晒落蛋餅百份百港式風味,再吃,不了。

懷念台灣小食,叫到成枱都係野

紅燒牛肉麵,港式風味,湯底有如車仔麵

塊牛肉已經係筋位,點解都可以煮到咁乾

魯肉飯

鹵水拼盤,比起亞元來了,差好多,真係食唔出邊到係台式野

只有蛋餅係好味

熱辣辣,芝士夠香,溶晒落蛋餅

百份百港式風味,再吃,不了。
2021-03-21 131 瀏覽
就喺銅鑼灣行街行行吓朋友問我想食乜我話乜都好啦地道嘢就喺銅鑼灣搭叮叮去北角一落車就見到呢間舖頭古色古鄉當晚係夜晚8:30都要排下隊等幾個啦大概15分鐘入座環境好靚呀好有感覺好似去咗台灣一樣服務員都非常有禮餓到不得了立即叫嘢食台灣牛肉麵、細滷肉飯、酥炸雞、酥炸魷魚鬚、叫咗兩杯凍飲、又肉鬆芝士蛋卷、滷水拼盤另外仲有一個好似年糕嘅嘢都係好好食仲叫咗四樣嘢拎走(滷肉飯x1酥炸雞x2酥炸魷魚x1)兩個人都係每人$200非常超值啦最重要係好好食囉下次要再嚟值得推薦啦好好味呀食到我哋攬住個肚走兩個人
就喺銅鑼灣行街行行吓朋友問我想食乜我話乜都好啦地道嘢

就喺銅鑼灣搭叮叮去北角

一落車就見到呢間舖頭古色古鄉

當晚係夜晚8:30都要排下隊等幾個啦大概15分鐘入座

環境好靚呀好有感覺好似去咗台灣一樣

服務員都非常有禮

餓到不得了立即叫嘢食

台灣牛肉麵、細滷肉飯、酥炸雞、酥炸魷魚鬚、
叫咗兩杯凍飲、又肉鬆芝士蛋卷、滷水拼盤

另外仲有一個好似年糕嘅嘢都係好好食

仲叫咗四樣嘢拎走(滷肉飯x1酥炸雞x2酥炸魷魚x1)

兩個人都係每人$200

非常超值啦最重要係好好食囉下次要再嚟

值得推薦啦好好味呀

食到我哋攬住個肚走兩個人
2021-03-16
2021-03-20 121 瀏覽
午餐時間到炮台山附近覓食,搵到尼間台灣菜既餐廳即係要試一試!因為太耐冇得去旅行,好掛住台灣味啊😔 咁啱一個人去唔多人唔使排隊~裝修上都幾花心思營造台灣小餐館既風格,而且又有台灣歌播住~但店員傾計聲太大,有時仲會蓋左啲音樂聲😓紅燒牛腩麵。 7/10一碗入面有4大件牛腩,幾大件,份量足之餘都炆得幾入味麵底用左意麵,都幾夾!略嫌荽茜太多同酸菜太少蜂蜜綠茶+珍珠。 7/10叫左3分甜但都有啲甜,但都可以接受,因為珍珠冇咩味。 蜂蜜味都幾濃。不過不失啦。整體用餐體驗一般,冇特別大驚喜,下次可能會試其他小食

紅燒牛腩麵。 7/10
一碗入面有4大件牛腩,幾大件,份量足之餘都炆得幾入味
麵底用左意麵,都幾夾!略嫌荽茜太多同酸菜太少

蜂蜜綠茶+珍珠。 7/10

整體用餐體驗一般,冇特別大驚喜,下次可能會試其他小食

紅燒牛腩麵配蜂蜜綠茶(加珍珠)
紅燒牛腩麵
紅燒牛腩麵配蜂蜜綠茶(加珍珠)
2021-03-14 199 瀏覽
呢間台灣野排哂隊~試下先紅燒牛肉麵湯底好濃牛肉香~啲牛肉好薄,口感好,牛肉味重!配合芫荽、酸瓜、蘿蔔,菜脯浸住湯底好正👍🏻美中不足係個麵底,有鹼水味;如果唔係呢隻麵底就Perfect喇!懷舊滷肉飯鹽酥雞+滷肉飯D飯係爛飯黎,太淋仲差過自己煲既飯🤣滷肉太少啦!同埋冇乜魯肉汁(如圖)Ps: 食完好口渴炸甜不辣有驚喜!配埋個泰式辣醬外脆內軟,表面仲係鹽酥粉。口感Q軟有彈性極推薦👍🏻玉米起司蛋餅好正😍😍要熱辣辣快手食,凍左就唔正蛋香濃郁,餅皮香口,爆滿粟米粒再加埋半溶芝士,口感煙韌。咸咸又甜甜,味道好夾!!!推薦!!胚芽珍珠奶茶好好飲,我揀咗少甜。淡淡的麥香,胚芽味,加埋奶茶🥤建議唔好加珍珠,個人覺得唔搭。唔加黑糖珍珠會比較好。檸檬蜂蜜套餐加$10就有一杯又係揀咗少甜檸檬味重,好清新,但係少甜都好甜。人爆滿。
呢間台灣野排哂隊~試下先

紅燒牛肉麵

湯底好濃牛肉香~

啲牛肉好薄,口感好,牛肉味重!
配合芫荽、酸瓜、蘿蔔,菜脯浸住湯底好正👍🏻
美中不足係個麵底,有鹼水味;
如果唔係呢隻麵底就Perfect喇!

懷舊瀂肉飯

懷舊滷肉飯

鹽酥雞+滷肉飯

D飯係爛飯黎,太淋
仲差過自己煲既飯🤣
滷肉太少啦!同埋冇乜魯肉汁(如圖)

Ps: 食完好口渴

有驚喜!配埋個泰式辣醬
外脆內軟,表面仲係鹽酥粉。
口感Q軟有彈性
極推薦👍🏻

好正😍😍
要熱辣辣快手食,凍左就唔正
蛋香濃郁,餅皮香口,爆滿粟米粒
再加埋半溶芝士,口感煙韌。
咸咸又甜甜,味道好夾!!!推薦!!

胚芽珍珠奶茶

好好飲,我揀咗少甜。
淡淡的麥香,胚芽味,加埋奶茶🥤
建議唔好加珍珠,個人覺得唔搭。

唔加黑糖珍珠會比較好。

套餐加$10就有一杯

又係揀咗少甜
檸檬味重,好清新,但係少甜都好甜。

人爆滿。

2021-03-13