2010-06-03 1644 瀏覽
其實在老三陽買過唔少嘢, 但總是忘記影相 . 通常買菜類嘢居多, 買回去自己煮有日見到有粽賣, 俾他人遊說可買回會去試試呀, 因很特別的. 店舖話這是上海粽, 同廣東粽會唔同. 這粽看上去真的比較幼身, 但還是用上箬葉包, 同埋也有四角. 店舖話這唔會有豆茸同肥豬肉.端午節在前, 就買隻嚟八下 & Try My Brest... *********************金華火腿加咸蛋黃粽 -沒有了肥豬肉, 代表蒸或拾完後會沒有了豬油香. 這方面, 私人來說本應是 compromise 少少都無緊要, 因為身體健康在先. 但發覺原來連廋的豬肉也無乜個時, 好像不能太接受到... 金華火腿同咸蛋更是少得可憐. 老實講, 本來見這裡賣的是所謂正宗北方粽做法, 也覺得可能各花入各眼吧, 就當我食唔習不懂欣賞算了! 但好奇心拘使我做了點 research 後發現, 原來北方粽根本也並不是這裡所講的? 新或舊派的也不是, 而他們更加是食甜嘅多過鹹. 不明白為何要騙我? 定還是我可能 research 得不太正確? >.< 如果反正這也未必是
其實在老三陽買過唔少嘢, 但總是忘記影相
. 通常買菜類嘢居多, 買回去自己煮

*********************
金華火腿加咸蛋黃粽 -
老實講, 本來見這裡賣的是所謂正宗北方粽做法, 也覺得可能各花入各眼吧, 就當我食唔習不懂欣賞算了! 但好奇心拘使我做了點 research 後發現, 原來北方粽根本也並不是這裡所講的? 新或舊派的也不是, 而他們更加是食甜嘅多過鹹. 不明白為何要騙我? 定還是我可能 research 得不太正確? >.< 如果反正這也未必是正宗的話, 就無乜理由要做成這形式了.. 因為兩頭唔到岸, 唔太好食又不是正宗, 買它有咩用?

Additionally, I found out that apparently, Mexico and Brazil also make a Tamale & Pamonha 粽 version! Japan also makes some but these originated from China rather than being invented separately by themselves such as the South American ones. Anyway, this one here wasn't very enjoyable and mainly only tasted of sticky rice.

In Leaf
可以變得更好