2020-05-19
呢排酒店啲餐廳真係好抵,趁機會去Walter Bistro食咗個semi buffet dinner,除咗main dish之外仲有好多其他嘢食。晚餐係$400 +1一位,但係四月份嘅優惠係有八折。因為肺炎疫情嘅關係,本身應該係可以自助嘅嘢食,餐廳都選擇用上菜嘅方式,感覺會衛生啲,唔會經過咁多人嘅手,但係一啲比較容易處理嘅食物都係自助形式咁樣。海鮮拼盤生嘅食物例如呢啲海鮮都會用上菜嘅形式,啲生蠔都幾大隻,而且食落好有海水嘅味道,質量幾好,另外啲青口都同平時買到嘅雪藏青口唔同,味道好夠,又冇雪未,識落非常新鮮,唔使落醬汁。兩個人有原隻龍蝦,龍蝦有好多下高,味道好濃郁,蝦肉彈牙,隻鉗中好多肉一啲都冇縮到。刺身壽司刺身壽司呢啲生嘅食物都係用上菜嘅形式,啲刺身幾新鮮,又夠厚切,特別係帆立貝,食落好creamy。壽司方面啲壽司飯就略嫌凍咗少少,食落有少少硬,其實嗰餐都好夠嘢食,啲壽司反而唔上個飯會更加好。沙律同埋甜品都係用自助嘅形式,最欣賞佢係芝士都有幾款揀,選擇好多,又冇將貨就價。鵝肝多士呢個係今日大廚送嘅,鵝肝嘅外層煎得好香脆,裏面味道濃郁,無筋,我剛濃郁嘅味道滲到落去多事嗰度,配埋上面嘅士
海鮮拼盤
刺身壽司
鵝肝多士
呢個係今日大廚送嘅,鵝肝嘅外層煎得好香脆,裏面味道濃郁,無筋,我剛濃郁嘅味道滲到落去多事嗰度,配埋上面嘅士多啤梨醬,中和少少肥膩感。
香煎鴨胸伴薯蓉及蘋果蓉
鴨胸非常厚切,好夠份量,火候略嫌老咗少少,變得乾身,但係呢個時勢最緊要乜嘢都係熟,除此以外其他都掌握得好好,特別係個蘋果蓉醬汁,可以中和到鴨胸嘅肥膩感。個薯蓉落咗好多牛油,湧出一陣牛油香味,質感非常幼滑。
烤牛柳配新鮮時蔬
個牛柳嘅份量好重手,好似Double左出面啲餐廳嘅咁,火候控制得好,加上個醬汁,令到成個味道好出,亦都好有juicy嘅感覺,牛柳上面仲配左一塊鵝肝,令到個味道更加複雜,而且成個菜式high class左。
甜品有好多選擇,重點係佢係有專人拎俾你,又係唔使經過咁多人嘅手,特別鍾意佢個芝士蛋糕同埋焦糖燉蛋,個芝士蛋糕質地非常厚身,用了好重,有濃郁嘅芝士香味,好耐冇食過唔係玩鬆軟口感嘅芝士蛋糕。另外仲有movenpick雪糕食,呢度真係完全冇將貨就價。