2021-11-29 47 瀏覽
過開去會展果邊既客做野, 做完野想同同事去放鬆下就係附近搵近搵間好野食, 記得以前有間金紫荊粵菜館好似唔差, 去到先知原來轉左手, 依架叫生記, 但一場黎到就試下啦入面既環境幾好, 枱同枱之間有距離, 幾方便傾計堂灼太白醉翁海中蝦D個蝦真係不得之了, 蝦很大隻, 彈牙無比, 1D梅都冇, 蝦好高質, 而且仲有少少酒味滲入隻蝦度, 未食已經聞到酒味, 吊起左成個鮮味鳳梨黑毛豬咕嚕肉平時食咕嚕肉就食得多, 但呢度D個咕嚕肉係食得出廚師的功力, 個咕嚕肉外皮夠脆, 入面既肉夠淋身, 口感好好, 而且個汁好開胃, 我地都好鐘意, 而且擺碟好有美感, 即時高級好多。蠔皇蝦籽油皮依架呢D傳統野真係賣少見少, 因為功夫菜黎, 要用好多時間去處理。 見呢度咁難得都有, 我地就叫左黎食, 個油皮炆得好淋好入味, 而加D蝦籽上面又增加味道又增加口感, 我覺得係一絕 懷舊的功夫菜可能真係要在呢D老字號的餐館先可以食到了~
過開去會展果邊既客做野, 做完野想同同事去放鬆下
去到先知原來轉左手, 依架叫生記, 但一場黎到就試下啦

入面既環境幾好, 枱同枱之間有距離, 幾方便傾計

堂灼太白醉翁海中蝦

鳳梨黑毛豬咕嚕肉

蠔皇蝦籽油皮
懷舊的功夫菜可能真係要在呢D老字號的餐館先可以食到了~
2021-11-22