2022-06-23
「古今二」近期越開越多分店,今日約左朋友去位於尖沙咀The One 分店,店內裝修以日式木系風格為主,餐檯亦都好闊落,絕對係同朋友飯聚嘅好地方。餐牌上除左有各樣卷物之外,仲有鍋物、沙律、刺身、串燒同埋各式各樣嘅小食,當中較為有特色當然係佢地嘅卷物,無論味道定係菜式都非常特別同出色架。我地一行兩人,叫左一個沙律,兩款小食同兩款卷物。龍捲風沙律:菜式嘅名好特別,沙律好大兜,配料都好多,賣相好靚,沙律菜上放上蟹柳絲同海藻,上面加左蟹籽做點綴,加配香脆嘅脆片後更令到整體口感提升,非常豐富,配埋沙律汁,撈埋一齊食真係相當清新,食得好開胃。雜錦天婦羅:天婦羅分別有蝦,秋葵同蕃薯,即叫即炸,熱呼呼,粉醬夠薄,入口外脆內軟,食落酥酥脆脆,非常好味,作為餐前小食簡直係一流。自家玉子燒:玉子燒擺盤精美,入口蛋皮層次分明,熟嘅程度剛剛好,口感軟綿綿,水份十足。火山:點解呢道菜叫「火山」?係因為卷物疊到好似座山之後再喺上面點火。店員送上來嘅時候會喺我地面前為卷物點火,真係名副其實嘅火山呀,非常吸睛,火勢維持左大約1分鐘,燒完之後就可以食㗎啦。卷物包住蟹柳,青瓜同牛油果,八小件卷物疊到好似山嘅形狀之後係上面鋪上
我地一行兩人,叫左一個沙律,兩款小食同兩款卷物。
龍捲風沙律:
雜錦天婦羅:
自家玉子燒:
火山:
卷物包住蟹柳,青瓜同牛油果,八小件卷物疊到好似山嘅形狀之後係上面鋪上加入蟹籽、帶子絲同蟹柳絲,由於加入左千島醬,入口會有黏口嘅口感,無論味道抑或口感都非常豐富。
超級龍捲風:
卷物內有鰻魚、海老、芝士同青瓜,上面再灑上日式吉列醬汁同脆片,新鮮炸起嘅海蝦金黃香脆,同鰻魚滑溜嘅口感形成強烈對比,配埋其他餡料同醬汁,入口有爆餡嘅感覺,味道相當突出。
呢度嘅菜式非常有創意,食物質素又高,店員亦好友善,仲時常幫我哋添水,令我地渡過左一個難忘嘅晚上。