2019-03-22 54 瀏覽
星期二早收工約埋同事出旺角行街, 行到攰肚仔餓梗係要搵嘢食下, 經過瓊華中心, 見到有間做放題的至尊滿屋日本料理, 價錢唔貴二百零蚊左右, 一於上去試下。入到去等了一陣就有位,店員安排我們坐梳化卡位, 店舖唔算大, 但係走廊空間充裕唔逼, 加上多卡位, 都算坐得好舒服。 食放題首選梗係要食刺身先, 總數12款,離不開基本的三文魚甜蝦吞拿魚油甘魚帶子北海道螺希靈魚鮑魚片八爪魚......等等。刺身賣相精緻顏值高, 睇得出師傅製作用心擺得好靚,真材實料非常新鮮,質素極高真係冇得輸。三文魚~~大大片厚切好肥美,入口即溶好正。北海道帶子~~size唔大但味道勁鮮甜。大赤蝦~~頗大隻, 蝦味濃肉質Q彈。甜蝦~~蝦身晶瑩,口感黏黏甜甜味道鮮甜。吞拿魚~~色澤紅彤彤,肉質厚實,油脂甘香,入口溶化。油甘魚~~肉質新鮮透白,囗感帶少少爽脆,味道甘香。希靈魚~~魚身帶粒粒魚籽,咬落好爽好彈幾得意。北海道螺~~螺味幾濃,口感韌中帶脆,非常爽口。我哋揀櫻花魷魚和辣味螺肉軍艦, 櫻花魷魚係本人至愛,但唔係間間有得食, 鍾意佢煙煙韌靭又帶卜卜脆的口感, 配上微暖米飯唔錯。必點花之戀, 外型ㄧ般般唔夠均勻結實,上面

刺身賣相精緻顏值高, 睇得出師傅製作用心擺得好靚,
真材實料非常新鮮,質素極高真係冇得輸。

三文魚~~大大片厚切好肥美,入口即溶好正。

北海道帶子~~size唔大但味道勁鮮甜。

大赤蝦~~頗大隻, 蝦味濃肉質Q彈。

甜蝦~~蝦身晶瑩,口感黏黏甜甜味道鮮甜。

吞拿魚~~色澤紅彤彤,肉質厚實,油脂甘香,入口溶化。

油甘魚~~肉質新鮮透白,囗感帶少少爽脆,味道甘香。

希靈魚~~魚身帶粒粒魚籽,咬落好爽好彈幾得意。
北海道螺~~螺味幾濃,口感韌中帶脆,非常爽口。

必點花之戀, 外型ㄧ般般唔夠均勻結實,上面鋪有滿滿嘅蟹籽同沙律醬, 三文魚尚算新鮮肥美, 整體還可以。

金黃色的北海道焗廣島蠔, 特製醬汁加上蒜粒配料, 一咬落去就感受到蠔嘅鮮味,唯美中不足係蠔肉偏細, 相信大些會更滋味。

串燒都做得唔錯, 熱辣辣香口惹味 。

飲品自取,汽水櫃提供十多款種類,最受歡迎係芒果汁,我們都係飲呢款。

仲有多款飯後甜品同生果,啱晒我個甜品控同事😁

整體而言, 食物種類多,尤其刺身質素最高,加上待應服務態度好,下次有機會再來。

2019-03-19
10 分鐘 (堂食)