2017-05-08 176 瀏覽
時光飛逝,記得去年今日才與小子一起切生日蛋糕,話咁快,眨吓眼又一年。本來打算問他去那裡吃飯慶祝,不過想想,年青人大多愛嘗和食放題,可以一次過吃盡串燒、壽司、刺身等美食。醒起前幾天,友人才剛到訪過銅鑼灣廣場二期嘅《滿屋日本料理》,說店子新裝修,而且增設咗 Buffet Zone,食物選擇比前更豐富,反正我沒來過這家分店,也有興趣一試,就一於趁機和小伙子來撐檯腳。踏進店,地方頗大,設有多行二至四人卡座,椅桌雖然排得有點密麻,但間隔都幾四正,加上這晚我倆被安排坐於單邊位置,少了人來人往,讓人感覺舒服。安座後,第一時間,先去自助美食區巡一圈,嘩!食物種類果然不少,有花甲、青口、熟蝦、海蜇、帶子裙邊、泡菜、中華沙律、日式麻醬豆腐、水波蛋、燒三文魚鮫、燉湯、可以自己 DIY  的沙律、水果、士多啤梨噴泉、爆谷、小甜點、曲奇及馬卡龍等。除此之外,凍櫃內亦放了不少罐裝及支裝飲品供客人自行選擇。如果愛喝酒的話,旁邊自助酒機仲有清酒同梅酒任飲,啱曬酒鬼。就先拿點冷盤小食埋位做前菜,碟上有牛舌、熟蝦、海蜇、帶子裙邊、泡菜、中華沙律。幾款之中,最愛就是熟蝦和中華沙律,蝦身很大隻,肉質爽甜彈牙;而中華沙律就清涼
時光飛逝,記得去年今日才與小子一起切生日蛋糕,話咁快,眨吓眼又一年。本來打算問他去那裡吃飯慶祝,不過想想,年青人大多愛嘗和食放題,可以一次過吃盡串燒、壽司刺身等美食。醒起前幾天,友人才剛到訪過銅鑼灣廣場二期嘅《滿屋日本料理》,說店子新裝修,而且增設咗 Buffet Zone,食物選擇比前更豐富,反正我沒來過這家分店,也有興趣一試,就一於趁機和小伙子來撐檯腳。
就先拿點冷盤小食埋位做前菜,碟上有牛舌、熟蝦、海蜇、帶子裙邊、泡菜、中華沙律。幾款之中,最愛就是熟蝦和中華沙律,蝦身很大隻,肉質爽甜彈牙;而中華沙律就清涼爽脆,味道十足,不過如果可以再灑上一些小芝麻作點綴,口感應該更佳。
至於點菜紙方面,分別有小食、沙律、刺身壽司、空運壽司、火炙壽司、卷物、手卷軍艦、天婦羅、燒物、串燒、炸物、和風料理、主食及特色飲品等。對《滿屋》的刺身,向來有信心,首輪選了三文魚、油甘魚、中吞拿魚腩、赤貝、甜蝦帶子。三文魚厚切肥美,色澤鮮明,口感一流;而甜蝦亦水準不俗,肉質彈牙,而且好鮮甜,值得一再 encore。
壽司方面,選擇豐富,有香芒燕窩大蝦、黑松露牡丹蝦、白松露吞拿魚、三文魚腩等。底下嘅壽司飯很迷你,一口 Size,面頭的刺身大件夾抵食,推介一試魚翅鮑魚片壽司,鮑魚片爽脆鮮甜,而面頭的魚翅,雖然明知是人造,但食味亦不俗,無論外觀、口感及色澤,均幾可亂真。
火炙壽司有原條穴子、蒜香牛油三文魚、和風牛肉、蜜汁瑞士豚拖羅、胡麻左口魚邊等。和風牛肉壽司最受歡迎,牛肉肉質細嫩,配上特別嘅和風汁,令牛肉脂肪口感更醇厚,為味道提昇。卷物只揀了三款,除了最大路的花の戀,另外還有法蓮草芝士鰻魚卷海葡萄香芒龍蝦沙律卷。幾款卷物都握得比較求其,賣相一般,尤其是後兩者,法蓮草入口似有還無,而海葡萄就消失得無影無蹤,令人無心戀棧,還是火速轉戰放題店嘅另一主打天婦羅。
天婦羅向來是筆者至愛,所以一口氣揀咗四款,有天婦羅蝦、溫室南瓜天婦羅、海鰻天婦羅日本番薯天婦羅,蝦天婦炸功雖然唔算一流,但咬下夠脆夠熱,也算可口。至於炸過的日本番薯,內裡的紫心咬下微甜脆香,加上番薯味勁濃,粉漿又夠薄,入口唔油膩。
燒物方面,點了焗廣島蠔、香草紐西蘭羊鞍鹽燒鯖魚。來自日本的廣島蠔,雖然個子較細小,但加咗芝士、洋蔥粒烤焗後,入口味道帶甜,拿起整隻滑入口,食味亦不俗。羊鞍水準反而一般,比較瘦弱,而且肉質亦唔夠 Juicy 鬆化;反而鯖魚很得我心,魚肉入味,而且質地結實,用來拌飯吃一流!
串燒方面,幾乎全部點齊,有鹽燒海蝦、鹽燒牛舌、燒有機日本蕃薯仔、燒雞軟骨。海蝦經鹽燒後,肉質結實彈牙,食落啖啖肉;牛舌質感幼嫩,吃起來既入味又爽脆;蕃薯仔一口一啖,咬下又粉又甜;雞軟骨細細粒,入口充滿跳躍感,爽脆不油,適合用來配清酒。
炸物屬香口嘢,當然唔可以錯過,一於去盡啲,選了芝麻雞翼、脆皮炸香蕉、吉列炸帶子、蓮藕夾肉、台式鹽酥炸雞紫心香芋丸。《滿屋》的芝麻雞翼向來有水準,這晚當然亦不例外,炸得夠曬香口,雞翼外皮黏滿芝麻,香氣四溢。炸香蕉外脆內軟;蓮藕夾內藏豬肉碎,豬肉雖然比較普通,但蓮藕食落好爽脆,愛吃藕片的朋友,應該唔會失望。鹽酥雞炸粉很厚,幸好入面嘅雞肉頗嫩滑,咬下乾身不油。
接近尾聲,在和風料理主食,兩張點菜紙仔中,揀咗瑤柱蟹粥、滿屋碗仔翅海鮮味噌湯,瑤柱蟹粥勁大窩,一時睇漏眼,原來係 2-4 人分量,幸好有小伙子撐場。舀一碗試試,粥底頗稀,而且味道亦有點淡,不過吃完一輪生冷的刺身,用來暖一暖胃也不錯。碗仔翅可能太耐無食,反而覺得幾有風味。至於味噌湯,味道較清,而且唔死鹹,不太搶味,合格。
甜品時間,小甜點選擇非常豐富,有芝士蛋糕、奶凍、布甸、馬卡龍、曲奇等,而且全部都的的骰骰,食多兩件都唔怕滯,不過記得要留肚食埋雪糕先走,有 MöVENPICK 同 Häagen-Dazs 可供選擇。

總括來說,刺身夠新鮮,而且味道唔錯,炸物、燒物和鍋物,每款的選擇也不少,加上清酒、梅酒任飲,令人吃得盡興,不過如果可以再增設埋近期 Hit 爆嘅丼飯就更棒!
2017-05-07