2019-08-19 69 瀏覽
又大雨又冇咩鋪頭開嘅星期日,有開嘅鋪頭都逼滿晒人,周圍行行到去炮台山,見到有間台式餐廳冇咩人排於是就咩都唔諗啦入咗去先。呢間餐廳叫九份飽,鋪仔非常之細,無論係枱,櫈,廚房等都好的骰。但係都裝修得幾古色古香,幾靚。間鋪呢大概有七至八個店員,但適合呢都係得10個左右因為廚房等等已經佔咗一半位。咁呢我哋就叫咗起司蛋餅,懷舊滷肉飯細嘅,招牌奶茶,台式擔仔麵。首先嚟嘅係滷肉飯,細細碗,都幾啱女士嘅份量。佢嘅魯肉炆得好淋,啲肥豬肉唔講以為自己食緊冬菇,而且好甜,啲飯稍為濕咗啲。跟住係擔仔麵,見到張圖你都知碗面個湯底非常之油膩,湯入面有少少酸菜同埋肉碎,有啲似識緊雲南米線,以佢嘅面都有啲似拉麵,但係就比較淋身啲。起司蛋餅呢就煎得好靚,薄餅入面包住啲蛋同埋芝士,面頭有少少甜醬汁,側邊有少少辣椒醬。食落去啲芝士已經開始有少少凝固,因為鋪頭都比較凍,所以蛋餅都有少少凍。成個蛋餅淨係食到有少少薄餅味,芝士有少少黑但係冇咩味,蛋都冇咩味。另外我哋嗌左招牌奶茶,佢嘅沖茶方法係傳統嘅台式沖法,好似人哋沖珍珠奶茶咁樣。用攪拌機搞到佢起泡。望見隻色都好明顯知道佢係用奶精沖出嚟飲落去只有奶精味,飲唔到茶味。唔知係咪因為

首先嚟嘅係滷肉飯,細細碗,都幾啱女士嘅份量。
懷舊魯肉飯(小)

台式擔仔麵

起司蛋餅

招牌奶茶

唔知係咪因為碗面太油關係,食完返到屋企之後肚痾左一輪。
比起其他台式餐廳來講佢嘅食物比較一般。但係價錢就比較相宜一啲。而且啲姐姐係台灣人,所以都比較熱心,同埋比較有禮貌。