招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面議)
2023-02-04 246 瀏覽
今年過年我就過癮喇一共放咗六日年假,可以陪老婆大人過年開心到佢不得了呀,喺年初四仲約埋一班好朋友走咗去食開年飯,人哋多數食中菜我哋梗係型仔破格食日本菜啦。喺邊度食唔使揀去我哋兩公婆最鍾意嗰間鵜舞啦,貪佢地點方便食物出色價錢又唔貴,所以一想起食日本嘢就會過嚟呢度開餐。見到好朋友梗係要派咗利是先啦然後第一時間就係開餐,首先整返個燒厚揚豆腐嘆吓,豆腐面頭燒到脆脆咁入面就好鬼軟滑,仲有醬油同木魚兩款味道任揀喱個前菜幾好食喎。跟住喱一個係鹽燒阿波尾雞髀肉,雞皮又香又脆雞肉滑嘟嘟咁勁多汁果然係鵜舞嘅名物。雞髀肉係掂不過都唔夠喱個鹽燒特上牛舌正斗,牛舌嘅外層焦香咬落去好有彈性,入面仲見到粉嫩嘅色水食落有濃郁嘅牛舌香味,我諗我食咗半碟都有呀哈哈。喱個係朋友鍾意食嘅招牌辣吞拿魚腩卷,可惜入面有紫菜我就幫大唔到家口喇,不過見到減緊肥嘅老婆大人竟然食咗兩舊我就知有幾正啦。喂今次有新嘢喎!喱一個係下田師傅嘅燒鳥重入面仲包埋有前菜、漬物同埋味噌湯,食完喱個燒鳥重應該會好鬼滿足,好彩我哋勝在人多一人食啲就可以KO咗佢。燒鳥重入面有好豐富嘅配搭有整到好香滑嘅玉子燒,入面有粒粒軟骨嘅雞肉棒,然後仲有雞腿肉同埋雞頸肉喺

燒鳥重入面有好豐富嘅配搭有整到好香滑嘅玉子燒,入面有粒粒軟骨嘅雞肉棒,然後仲有雞腿肉同埋雞頸肉喺入面,下面係超好味嘅北海道夢美人飯,雞油嘅香味加埋炭燒嘅味道喱個燒鳥重真係好食到不得了。

跟住我哋要嘆喱一個係老婆大人大讚嘅蝦餅飯,喱個一樣都有漬物同味噌湯跟埋一齊上。

喱個蝦餅係天婦羅疋田師傅嘅精心炮製,第一次食嘅我一啖咬落去真係有超滿足嘅口感,蝦餅炸到又薄又脆但入面嘅蝦肉仲係好有彈性,配埋香軟嘅日本米真係食到我舔舔脷呀。

淨係食疋田師傅嘅蝦餅飯梗係唔夠喉啦!我哋仲要食埋佢嘅天婦羅丼,一係唔食一食就食足八款嘅天婦羅,如果你胃口細又或者冇咁多人分享可以叫五款嘅天婦羅丼㗎。

好開心我分到最鍾意嘅天婦羅蝦,天婦羅漿好輕薄一擺入口卡嚓一聲好鬼香脆,入面隻蝦當然係新鮮又彈牙嗰隻啦,鍾意食天婦羅嘅朋友一定要嚟試吓呀。

最後梗係要甜甜蜜蜜咁整返個雪糕啦。

今日嘅味道係芝麻味雪糕,濃郁嘅芝麻香味加埋凍冰冰嘅雪糕喺冬天食就最過癮。

UMAI 鵜舞

電話:27438011