2018-07-20
好日都唔去沙田一轉,今日要去睇傢俬就順便行下新城市廣場,依家既新城市好多食市林立,難得過新界區,連鎖店就不在考慮之中~見有新鋪開張無耐,就即管試下先!餐廳以粉藍色為主,每張台都唔算太迫,要傾計都可以!本身自己鍾意食麵類多過飯,馬來西亞真係第一次試,同男朋友每人叫一碗麵,分別係馬來辣蝦湯麵&咖喱喇沙手撕雞湯麵(麵類可以轉油麵、米粉、河粉、檬粉、銀針粉、粗米粉、摻摻),另叫小食干撈炸蝦雲吞 及一杯凍檸檬意米馬來西亞辣蝦河粉~有海蝦,芽菜及通菜,味道濃郁,河粉份量都好多,最欣賞炸蒜,若愛濃味者,可以落晒碗粉度!咖喱喇沙手撕雞湯配檬粉~一上台就已經聞到陣陣咖喱味,配有豆卜,魚片及雞絲,檬粉同豆卜都吸晒湯汁,初初以為唔會好辣,食食下辣味就隨之而黎干撈炸蝦雲吞~未黎之前一直諗咩炸蝦雲吞可以點樣干撈呢?之後見到就知啦,原來指既係sauce (蒜蓉mix辣油)凍檸檬薏米~呢杯唔錯,薏米份量都多,絕對幫到我解辣,重點不會太甜