2020-02-23
無乜特別日子慶祝,純粹想食好野cheer up一下,所以就中午訂咗枱食返餐一星法國菜奪星餐廳的食物特別之處就係令人意想不到的味道,整餐飯令我印象最深刻的都是配菜一個人叫左$498, 一個人叫$598 winter brunch,分別之處是多一個appetiser首先上台就係餐前小食同埋餐包,小食白色的汁原來係西蘭花打成的,如果單純睇樣,絕對估唔到綠色嘅西蘭花會整成奶白色嘅汁,幾得意。餐包都令人眼前一亮,牛角包配上黑椒嘅味道,而且鬆脆香軟,好吃!牛油加辣椒🌶️ 這個新奇嘅配搭,又是意想不到的出色第一個前菜是oyster ,生蠔味道我忘記了,記得反而是墊在蠔下面的配菜:酪梨,好清新。另一個前菜是招牌白蘑菇湯,侍應從一個瓶子𥚃倒蘑菇湯出來,超級香濃,有點太香濃到最後覺得有些苦味。還有一個前菜是鵝肝,擺碟好美,鵝肝的味道正常,沒有什麼印象,反而是旁邊啫喱狀的東西好吃(不過時間太久我也忘記了是有什麼造成的)主菜分別是pork和牛扒,豬有pork belly, pork neck, pork cheek 牛扒就正常發揮(又是旁邊的sauce 出色)甜品有soufflé 以及甜品車的cake 這間餐
甜品有soufflé
以及甜品車的cake
這間餐廳環境和服務態度都很好,整個午餐都吃得很舒服