2017-10-22 222 瀏覽
很想和家人食潮州菜,聽說同事提過一間好出名的潮洲菜,就去咗試試。一看個menu,原來呢度食物係有傳統的,亦有好地度大排檔的小吃。我們急不及待柯打幾度菜,有些是招牌菜,有些是出面舖頭較少有的菜式。點菜後,就送來一壺鐵觀音及每人一杯功夫茶。細問之下,原來功夫茶是鐵觀音的濃味版。在最後一道菜後,亦會送來一杯。茶味濃得來不苦,帶點甘味,上菜前飲吓覺得好開胃,而在最後就可幫助清清油分,首尾呼應呢個安排好不錯。前菜都想讚讚。酸菜是大愛。平時好打冷舖一定要一大碟,想食少少都唔得。呢度份量剛好,酸味味適中好開胃。好快就上個滷水鵝肉拼盤,呢個有鵝肉、鮑片、豆腐、蛋。滷水味剛合我口味而又不太鹹。而且如果再少啲人都可以叫,因為多款而每款都可食一啲,唔駛大大碟,呢啲我最鐘意。呢味餸另一亮點,是碟辣椒油,香味及辣味都好有水準,滷味沾上來吃,吊出個'味'來方魚雞球炆粟子呢味上菜香到無得頂,我主要想講粟子是有兩至三種質感,有大有細,應該是有幾種不同品種的粟子,又是我最愛的多款每樣試少少人嗰杯茶😊不過我們都食剩咗一些較硬質感的粟子炒番薯苗番薯苗是因為媽媽話營養超高所以叫我,好夠鑊氣。我食落去覺得有加到少少獻汁,個汁係

方魚雞球炆粟子

炒番薯苗
番薯苗是因為媽媽話營養超高所以叫我,好夠鑊氣。我食落去覺得有加到少少獻汁,個汁係收得好靚,所以食落口啲菜都滑啲!

糖醋麵
糖醋面認真講真是必食,它是一味好似無餸及好簡單的菜的,但是其實好考功夫。只需要介出一塊,加點糖及醋,咬上去,上下兩面是簿脆的,而且配合醋的酸味味,不會覺得油膩

下次試吓食lunch,見單張好似幾抵食 而且選擇幾多呢~