2021-07-25
同事説荃灣街市附近這間冷氣開放的“大排檔”,啱哂大熱天時又想食鑊氣小菜嘅我,今日專程到此一試第一印象,看海報~似乎好正。。。店內枱凳陳設,真的像以往的街邊大牌檔~但冷氣充足,涼浸浸的非常舒適菜式選擇特多,真系要來多幾次先試得勻!店家推介必點,拔絲菠蘿梅頭咕嚕肉;色香味俱全,極有以往大排檔風味,酸酸甜甜夠開胃最特色是這粒焦糖脆脆,又甜又酥脆可口,正!酥炸鯪魚球,薄薄脆漿沾上小許米粉,令外皮更香脆,內裡魚肉入味、口感彈牙,真材實料配上蜆芥醬同食,不消三分鐘,整盤魚球便被我們幹掉了,真想再來一盤!香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,好味到冇得輸!墨魚鮮香彈牙,蓮藕爽脆,煎得恰到好處,大厨功力非凡,吃得出大排檔風味!再試下另類食品~刴椒大魚頭,新鮮魚頭新鮮湯底,加入巨量辣椒及泡椒,川味十足,越食越起勁,實在太刺激好味啦!店家送上兩碗清甜糖水作結,清補涼及蕃薯糖水,好鍋心下次一定再幫襯!
第一印象,看海報~似乎好正。。。
菜式選擇特多,真系要來多幾次先試得勻!
最特色是這粒焦糖脆脆,又甜又酥脆可口,正!
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,好味到冇得輸!