2009-02-20 17 瀏覽
上次5圍的大飯局之後, 今次適逢好友生日, 四人決定來牛頭角下邨, 食多一次金利來....不過, 原先想去好評比較多既第九座間金利來, 但因為自己遲了少少, 而大伙兒已係12座坐底. 將錯就錯, 食多一次12座金利來啦! 今次點了上次沒機會食到的, 便是那深水水母. 同一般海蜇不同, 皮上帶有黑點. 食落爽口. 食時加了麻油. 但, 若加上麻醬, 相信會更香.沙拉骨, 同上次一樣, 白色的沙律醬, 同平時食開既紅組地色既沙拉骨有D唔同. 評語同上次一樣啦.金銀蛋浸豆苗. 腸胃有事, 呢個清清地既菜我食得最多. 味道清源得黎, 咸蛋的味道又加了少許的咸味. 加上皮蛋的口感. 不錯.同上次一樣, 整左籠糯米飯, 不過今次係白鱔, 甜豉油自己加. 不加豉油, 味道是淡口的, 加上豉油後, 味道就由那個豉油完全帶出來. 鱔算是嫩滑. 飯非常之軟綿綿. 不過, 可能太"漏"吧. 我地食唔晒最後要攞走.雞煲, 什麼雞煲忘記了, 只知道醬汁好食. 雞肉夠滑. 如果沒有叫糯米飯, 用來送白飯"一枝棒"!最後是椒鹽魷魚鬚, 同樣是咸了少少. 不過, 正左啤酒的兩個大漢. 有了魷魚鬚. 食落更滋味.四人

四人食飯, 離開時發現很多攝影友在拍拍拍. 牛頭角下邨好似3月要拆了. 快步, 下次要黎多一餐. 下次點到要去第九座. 到時再見