餐廳: 鮨燐
資訊:

📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝再訪上環分店Dinner Omakase🍣傳統關東江戶前壽司🎌❞之前係尖沙咀分店食過lunch omakase! 好滿意😙今次黎上環分店食Dinner🥰龍師傅為我地準備👨🏻‍🍳整體依然好滿意 食得又傾得好開心🥳🥢𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $1,680 pp.— 前菜 — ▪️愛知縣白粟米, 山口縣白梅貝, 秋田煙燻大根漬白粟米超香甜爽口🌽梅貝用鰹魚昆布湯浸煮 腍身入味! 🐚
— 刺身 — ▪️伊佐木 & 鮫鰈魚左面伊佐木配紫蘇葉花🌾鮫鰈魚裙邊有炙燒過 兩款都係爽口彈牙, 較清既款式😙▪️赤貝 & 響螺前面赤貝用竹碳鹽同柚子皮調味🍊後面響螺以黑胡椒同青檸汁調味🍋兩者都好清新!▪️鹿兒島間八魚厚身既腩位炙燒過🔥魚皮油份好香口 口感扎實▪️北海道昆布森真蠔平時一啖蠔都唔食既我 比龍師傅說服到一試 果然唔錯!😍蠔身幼滑 味道鮮甜 配上酸汁青檸汁 完全零腥味!🤤▪️梭子魚&太刀魚左面梭子魚嫩滑 而右面太刀魚厚身緊實 兩者同樣充滿魚油香 可點芝麻食!🥢
▪️長崎縣新鮮鯖魚輕輕燒過🔥配蔥蓉, 生薑蓉, 芝麻 整體好香口!😬▪️本鰹魚味最濃既一款刺身 魚身四邊都炙燒過🔥配茗荷薑絲,蒜
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗

🥢𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $1,680 pp.

前菜  &  刺身

— 前菜 —

▪️愛知縣白粟米, 山口縣白梅貝, 秋田煙燻大根漬
白粟米超香甜爽口🌽梅貝用鰹魚昆布湯浸煮 腍身入味! 🐚

刺身

▪️北海道昆布森真蠔

▪️梭子魚&太刀魚

▪️長崎縣新鮮鯖魚
輕輕燒過🔥配蔥蓉, 生薑蓉, 芝麻 整體好香口!😬

刺身  &  和食天婦羅

▪️本鰹
魚味最濃既一款刺身 魚身四邊都炙燒過🔥配茗荷薑絲,蒜蓉醬油及秘制醬汁(師傅話醬汁係秘密!㊙️😼)

▪️(追加)吞拿魚魚臼
好珍貴既部位!🤩軟腍香口! 入口即化🤤見師傳夾左大量wasabi係中間 但食落完全唔覺辣口 其作用係減輕油膩感!😬

— 和食.天婦羅 —

▪️海鰻 & 高知縣青椒仔 & 長野縣洋蔥仔 & 鹿兒島薩摩芋
天婦羅熱辣辣 炸得皮薄香脆 點咖喱鹽好香口🤩海鰻厚身鮮味! 3款蔬菜都好新鮮香甜 特別洋蔥仔🧅同摩芋蕃薯🍠

壽司
北海道白海膽壽司

壽司

▪️鰆魚壽司
魚皮輕輕燒香 以醬油同青檸汁調味 清新既一款😙

▪️鳥取縣吞拿魚壽司
大拖羅真係我最愛❤️油脂豐富 緊實帶筋 唔會好膩!😋

▪️北海道牡丹蝦壽司
中間夾住用醬油伴過再燒香既蝦膏!🦐超香口的! 配青檸汁帶點清新黎平衡🍋

▪️北海道白海膽壽司
(平時我唔食海膽的)白海膽即未受精的紫海膽 比馬糞海膽更高級 特別鮮甜!🧡

▪️九州赤鯥魚壽司
係最高級既白身魚之一 魚脂豐富 油香十足😋配辣椒蘿蔔蓉膽蔥蓉 呢款我好中意!

▪️醬油漬赤身壽司
魚鮮味香濃 口感軟腍😗

湯品  &  甜品

— 湯品 —

▪️味增湯
平時我唔飲味增湯 不過呢款湯較甘甜唔鹹!😎用了白味增,赤味增, 越前味增三種味增煮!

甜品

▪️抹茶奶凍
上次食完已經念念不忘🍵點解好似又好食左咁! 北海道3.6特濃牛乳製成奶凍🥛淋上宇治抹茶抹茶醬🌿重奶香又有抹茶甘濃 滑溜creamy眨下眼清晒!🥰

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
#鮨燐 #傳統關東江戶前壽司