2018-02-13
上次帶爸爸到尖沙咀和牛燒肉純食過後一直念念不忘,得悉銅鑼灣都有分店,同朋友行街後帶佢上黎品嚐。店鋪裝潢以木系做主調 ,帶高級和風餐廳感覺,除左有吧台位,都有私隱度既卡位,今次就同朋友選擇Bar台就坐。呢度既牛係由日本空運直送,一切以優質行先。同朋友點左3款牛同1款豚肉,包括特選日本產和牛西冷, 日本產特選牛排肉 ,特選和牛紅肉, 熊本豚肉。熊本豚肉簿切豚肉,口感十分嫩滑,燒完香氣十足。外邊燒至焦香,非常惹味。特選日本產和牛西冷油脂分佈非常靚,肉質厚,但輕輕一燒就做到入口即溶果,滿口都是甘香既滋味。日本產特選牛排肉 牛排肉燒的時候格外香逸,色澤鮮明,脂肪分布平均,油膩感較西冷低,燒後加小許鹽調味,肉質嫩腍,非常juicy好吃。日本和牛紅肉紅肉價錢最平,油脂分佈無先前幾款禁吸引,但勝在夠薄身,輕輕一燒,咬落帶點彈口,一啲都唔韌,牛味最為濃郁。
呢度既牛係由日本空運直送,一切以優質行先。
熊本豚肉
簿切豚肉,口感十分嫩滑,燒完香氣十足。
外邊燒至焦香,非常惹味。
特選日本產和牛西冷
日本產特選牛排肉